Semanati acum florile pentru gradina sau balcon! – VIDEO

Plantele care ies din semintele care sunt puse la germinat mai devreme, in ianuarie-februarie, infloresc inaintea celor semanate primavara. Deci daca vreti sa furati startul si ochii prietenilor cu florile pentru gradina sau balcon inca din primele luni de primavara, e momentul sa va apucati de treaba.
Ianuarie e momentul sa incepeti sa semanati muscatele (Pelargonium, Geranium), petuniile si chiar Sporul casei daca aveti seminte pentru o terasa colorata incepand chiar de la finalul primaverii.

Ingrijirea florilor. Pentru gradina puteti pregati rasaduri de Gura-leului care are o perioada mai mare de dezvoltare inainte sa infloreasca. Seminte de garofite si lobelia isi pot face loc de asemenea in rasadnite. Florile pentru gradina de tipul craitelor, creasta-cocosului sau voalul-miresei se seamana tot in ianuarie.
Cele mai multe dintre seminte au nevoie de temperaturi ridicate ca sa germineze. Asa ca trebuie sa fie la loc adapostit, incat sa aiba in jur de 16-18 sau chiar 20 de grade.
Documentare suplimentara
Cum obtineti rasadurile de petunii
Semintele de muscate – cand si cum le semanam
Violeta africana – inmultirea in conditii optime
Puteti sa pregatiti de asemenea jardinierele cu plante aromatice – busuioc, patrunjel, leustean, marar.
Tot in ianuarie e momentul sa inmultiti begoniile, atat prin seminte cat si prin fortarea tuberculilor. Semintele de Begonia sunt mici se seamana in locuri adapostite la inceputul anului si infloresc in acelasi an in care sunt plantate. Tuberculii pot fi fortati sa porneasca in vegetatie. turba fibroasa. Puteti sa ii lasati sa se dezvolte sau puteti desprinde butasii si sa ii puenti la inradacinat.
Mai multe informatii aici – Trei metode de a inmulti begonia
Iarna intensitatea luminii este mult mai slaba si asta poate fi o problema majora la florile pentru gradina. De aceea daca nu aveti o sera sau un solar si folositi pervazul ferestrei pentru a creste rasadurile, mare grija sa rotiti permanent vasul, altfel plantutele se alungesc si se intorc dupa lumina.
Atentie si la semintele care germineaza la lumina. De regula e vorba despre semintele foarte mici. Ele nu trebuie acoperite deloc cu pamant. Si mai e un aspect de care trebuie sa tineti cont – fiind foarte mici exista tendinta sa semanati multe. Daca vor fi una langa alta, plantutele nu au nicio sansa sa se dezvolte, ele au nevoie pe langa lumina si caldura si de o buna circulatie a aerului.
Ianuarie este o luna buna si pentru inmultirea prin butasi de radacina. Dar numai in acele parti din luna in care temperatura este pozitiva. Prin butasi de radacina se inmultesc plantele lemnoase – arbusti ornamentali dar si pomi fructiferi cum ar fi smochinul.
Cititi si Cum se ingrijeste smochinul la ghiveci
Taiati o bucata de radacina de 5 cm lungime si asezati-o intr-un ghiveci in amestec de turba si nisip sau perlit. Mentineti polaritatea, adica pozitia in care a fost initial in pamant, altfel nu are cum sa se prinda.
Pastrati vasele in care ati plantat radacinile intr-un loc ferit de inghet, dar la rece si udati constant. Transplantati primavara cand incep sa porneasca in vegetatie.