Secretul ca samburii de lamai si portocale sa germineze si sa aveti copacei

samburii de lamai

Daca s-a intamplat sa puneti de multe ori samburii de lamai, portocale sau mandarine in pamant si sa asteptati in zadar sa apara o plantuta, nu ati stiut secretul germinarii citricelor. E mai simplu decat v-ati imaginat sa va umpleti casa de copacei care vor aduce in casa parfum racoritor. 

Samburii de lamai, portocali sau alti citrici pot fi pusi la germinat in recipiente mici cum ar fi pahare din plastic pentru apa sau mini casolete. Pentru inceput nu e nevoie de spatiu mare. 

amburii de lamai

Ingrijirea florilor. Ce trebuie obligatoriu sa faceti – si aici sta marele secret al germinarii – este sa insamantati imediat ce ati indepartat pulpa de pe sambure. Nu lasati sa se usuce samburii pentru ca scade posibilitatea de a obtine noi plante. 

1. Puneti pamant in recipientul ales, nu e nevoie sa il umpleti pana sus, trei sferturi e suficient. Pamantul poate fi unul universal de flori, daca amestecati un pic de turba acida va fi si mai bine. 

Pas cu pas cum se obtin copaceii din samburii de lamai

2. Asezati samburii de citrice pe pamantul din pahar, apasand usor. Asa cum am spus, secretul este sa nu ii lasati sa se usuce si sa fie curati. Daca deja au trecut cateva ore de cat au fost scosi din fruct, ii puteti tine in apa calduta inainte de plantare. 

De asemenea este absolut necesar sa indepartati orice urma de pulpa de fructe de pe ei. Puteti pune pentru inceput chiar si 5-6 samburi intr-un pahar. Peste ei puneti un alt strat de pamant dar nu foarte mare – 1-1,5 cm. Udati dupa si asigurati-va ca surplusul de apa se scurge din vas. 

3. Pastrati paharul cu samburii intr-un loc luminos. O temperatura medie in jur de 20-22 de grade e buna pentru germinare. O diferenta de cateva grade intre temperatura dintre zi si noapte este benefica dezvoltarii plantelor. 

Documentare suplimentara despre lamai – Cum ingrijim iarna lamaiul (Citrus limon)

In 2-3 saptamani semintele vor germina si veti avea primele plantute de citrice. Ce e minunat e ca puteti face acest lucru in oprice perioada din an, chiar si iarna daca semanati in interior, evident. 

Odata ce apar primele frunze, pastrati vasul intr-un loc unde primeste lumina directa cel putin 4 ore pe zi. 

Transplantati cand sunt suficient de mari si au 2 perechi de frunze adevarate, Citricele emana un parfum discret si proapat prin florile lor, dar si prin frunze daca sunt apasate intre degete. 

Cititi si Cum sa cresti Clematite in ghiveci

VIDEO AICI DESPRE LAMAI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.