Cum se inmulteste Amaryllis-ul

Amarylisul se inmulteste frecvent prin separarea bulbilor. In jurul bulbului matern, de dimensiuni foarte mari de obicei, se formeaza bulbi mai mici. Ei nu ar trebui desprinsi de bulbul mama pana nu sunt suficient de mari si nu au radacini proprii.
O data ce sunt suficient de dezvoltati pentru a se putea dezvolta singuri, ei se desprind. Operatiunea se face o data cu intrarea plantei in repaus, dupa ce florile s-au trecut si frunzele s-au uscat. Ajungeti la acest moment toamna, cand plantele se uda din ce in ce mai rar.
Cititi si: De ce nu infloreste Ameryllis-ul
Peste iarna, bulbul mare si bulbilii se stratifica. Se tin in locuri intunecate si racoroase pentru parcurgerea perioadei de frig de care planta are nevoie ca sa vegeteze.
Bulbii mici, numiti bulbili, se trateaza de la acest moment la fel ca si bulbul matur. Asta insemana ca in primavara el va fi plantat separat, intr-un sol reavan. Va fi udat si ingrijit pana toamna. In primii 2-3 ani bulbul va canaliza substantele nutritive care dezvoltarea sa. Va creste in diametru si va deveni din ce in ce mai mare.
In tot acest timp, el va face frunze, dar nu si tija florala. Abia cand a ajuns la maturitate, la doi- trei ani de cand a fost desprins de bulbul mama, bulbul de Amarylis va inflori. Tija florala apare primavara, inaintea frunzelor.
Cititi si: Cum se ingrijeste Clivia, crinul portocaliu de camera
O a doua modalitate de a inmulti Amarylisul este prin seminte. Acestea apar numai daca planta a fost polenizata artificial de catre om sau de albine. Germinarea nu este dificila, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca plantele obtinute din seminte sunt capabile sa infloreasca abia dupa 4-5 ani. O data ce apar, plantelor trebuie sa le asigurati conditiile necesare de temperatura si lumina, la fel ca unei plante mature care face flori. Fertilizarile faziale se fac lunar cu ingrasaminte complexe. Alegeti fertilizanti cu un continut mai mare de Fosfor (P) si Potasiu (K) in detrimentul Azotului (N).
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
V-ar putea interesa si
Trei metode de a inmulti Begonia (Begonia tuberhybrida)
Cum se ingrijeste Achimenes cu florile in forma de trompete mici
Azotul (N) ce rol are, cum ne dam seama de deficiente si supradoza