Scoatem sau nu bulbii de lalele vara din pamant. De ce lalelele nu infloresc an de an

Discutia despre reinflorirea lalelelor an de an trebuie dusa pe doua planuri: hibrizi si soiuri vechi. Abia dupa aceea vom putea concluziona de ce lalelele nu infloresc an de an, pentru ca motivele sunt diferite.
Ingrijirea florilor. Hibrizii de generatie noua sunt foarte spectaculosi dar sunt proiectati genetic pentru o singura inflorire spectaculoasa. In al doilea an pot inflori, dar mult mai slab, iar apoi deloc.

Oricata atentie le-ati acorda, neavand informatia genetica sa mai produca flori, bulbii respectiv vor face doar frunze primavara si lalelele nu infloresc.
Este modul in care industia producerii de flori din Olanda, cea mai mare din lume, se pune la adapost si isi asigura veniturile pe termen lung.
Cititi si La ce adancime se planteaza rasadurile si bulbii
Mai exista situatii in care veti constatata ca bulbii pur si simplu dispar din pamant. Horticultori care au plantatii de lalele olandeze spun ca unii bulbi sunt infestati voit cu anumite larve inca din pepiniera de unde pleaca. Dupa cateva luni acestea devoreaza bulbul in care au fost implantate.
Nu sunt larve periculoase pentru sol si care sa fie invazive. Aceasta este concluzia unui control facut in urma cu cativa ani de specialistii fitosanitari romani in cazul unui transport de bulbi din Olanda. Ministrul agriculturii de la acea vreme Valeriu Tabara declara ca “bulbii olandezi sunt infestati doar cu larve inofensive. Sunt daunatoare, dar nu intra in carantina”
Cititi si De ce nu infloreste liliacul
In aceste conditii ajungem la a doua situatie, cea a soiurilor vechi. Chiar daca nu sunt atat de spectaculoase formele, culorile si combinatiile de culori, soiurile vechi sunt stabile si aveti garantia ca an de an infloresc daca le oferiti conditiile necesare.
Pregatirea pentru sezonul urmator de inflorire incepe imediat de florile s-au trecut. Corola trebuie indepartata pentru a impiedica formarea semintelor care ar impiedica acumularea substantelor nutritive in bulb pentru formarea viitoarei flori.
Cititi si Lamaiul care rezista iarna in gradina (Poncirus trifoliata)
Ingrijiti in mod normal planta pana cand frunzele devin galbene pe trei sferturi din suprafata lor – cam 6-8 saptamani dupa inflorire.
Dupa acest moment ar trebui fie sa scoateti bulbii din pamant daca au trecut mai multi ani de cand nu ati mai facut aceasta operatiune sau sa taiati frunzele de la nivelul solului.
Cititi si Top 7 cele mai parfumate plante de gradina
Dupa ce scoateti bulbii din pamant acestia trebuie curatati si sortati, in sensul in care orice bulb ranit sau bolnav trebuie eliminat. Daca ii spalati trebuie obligatoriu sa ii intindeti pentru a se usca bine inainte de depozitare.
Se depoziteaza in tavi sau pungi de hartie cu talas intr-un loc intunecat si bine ventilat. Lalelele sunt plante care au repausul vara, iar bulbii intra in aceasta stare in momentul in care temperaturile sunt ridicate. Citeste aici mai multe despre cum se pastreaza bulbii iarna. Se replanteaza toamna, de obicei in octombrie, dar momentul depinde de temperatura de afara. E important sa nu amanati foarte mult pentru ca laleaua sa aiba timp sa inradacineze pana vine iarna.
Cititi si Bulbilii – cum inmultim plantele cu ajutorul lor
Fara a parcurge perioada de frig din timpul iernii lalelele nu infloresc pentru ca nu are loc inductia florala. De aceea lalelele plantate primavara care au fost depozitate la loc calduros nu vor inflori.
Nu e obligatoriu sa scoateti bulbii an de an. Ei pot trece vara si in pamant, mai multi ani. Va trebui sa ii scoateti in momentul in care se aglomereaza pentru ca bulbii se inmultesc in pamant an de an si vor trebui separati.