Schefflera, Copacul- caracatita sau Planta umbrela

Schefflera mai este numita si Copacul- caracatita sau Planta umbrela din cauza formei frunzelor mari cu 5-10 foliole, dispuse in forma spitelor unei umbrele. In zonele de origine face si flori galben-verzui (foto) si apoi fructe.
La noi in tara, Schefflera este crescuta ca o planta de apartament, care are nevoie de temperaturi ridicate, de minim 15 grade, inclusiv iarna. Cu toate acestea, nu suporta soarele direct, cel mai bine simtindu-se la semiumbra. Are nevoie de asemenea de umiditate atmosferica mare, 80-85% si de spatii bine aerisite. Plantele se pulverizează frecvent pe frunze pentru mentinerea unei umiditati ridicate, atat vara cat si iarna. Daca in incapere aerul este uscat, Schefflera isi pierde frunzele.
Se uda abundent din primăvara pana toamna, fara a exagera si ceva mai rar iarna. Substratul trebuie mentinut reavan. Are nevoie de substraturi de cultura usoare, afanate, fertile, bine drenate, cu pH uşor acid.
Schefflera se inmulteste cel mai frecvent prin butasi de varf sau fragmente de lastari semilemnificaţi, cu 2–3 noduri, la sfarsitul verii. Inradacineaza destul de greu, astfel incat e necesar ca butasii sa fie tratati cu stimulenti rizogeni.
Inmulţirea se poate realiza si prin marcotaj aerian, la fel ca la Ficus.
Schefflera se poate inmuti si prin seminte, dar mai greu. Semintele trebuie tratate pentru ca au un tegument dur care trebuie partial indepartat.
Butasii se ciupesc in vederea ramificarii, ciupirea repetandu-se si pe lastarii care apar in urma primei ciupiri. Primavara devreme se pot aplica taieri de corectare a formei plantei.
Transplantarea se face o data la 2–3 ani, primavara.
Din primavara pana toamna se fac fertilizari din doua in doua saptamani, cu ingrasaminte minerale complexe.