Salata cultivata fara pamant, pe apa

Sistemele de cultura fara sol se mai numesc si sisteme de culturi hidroponice. In Romania se folosesc sporadic, desi in alte tari sunt foarte utilizate ca urmare a numeroaselor beneficii. Salata si busuiocul sunt doua dintre plantele care cresc foarte bine in asemenea mediu.
In aceasta varianta, radacinile plantelor stau permanent in solutia nutritiva. Aceasta solutie se afla in diferite recipiente de cultura, cum ar fi bacuri inaltate, rigole inchise sau ghivece. Fixarea si sustinerea plantei se realizeaza cu ajutorul diferitelor tipuri de suporturi.
Problema cea mai mare in cazul culturilor hidroponice este accesul oxigenului la nivelul radacinilor. Absenta sau insuficienta oxigenului din recipientii in care se afla radacinile favorizeaza fermentatiile anaerobe, mai ales vara. Ca urmare a fermentatiei apar produsi toxici pentru plante.
Exista si o solutie pentru aceasta problema: tehnica filmului nutritiv. Aceasta presupune ca solutia fertilizanta sa circule intr-un strat subtire, asemanator unei pelicule de film, doar la baza radacinilor.
Avantajele culturilor hidroponice: productivitate mai mare in comparatie cu sistemele traditionale, calitatea superioara a produselor obtinute, productii ce nu depind de conditiile meteo, nu se folosesc ingrasaminte chimice sau pesticide, plantele cresc rapid, economie de apa.
Dezavantajele tin de costurile ridicate si timpul lung in care se amortizeaza investitiile.