Rugina pe frunze – cauze, tratamente si preventie

rugina

Rugina care apare pe frunzele plantelor este cauzata de un grup de ciuperci parazite. Umiditatea ridicată in aer si umezeala prelungita a solului sunt factori favorizanti pentru acesti agenti patogeni. 

Pe frunzele plantelor, rugina apare sub forma de pete ca niste pustule portocalii, galbene si rosii. 

rugina

Rugina – Cauze

Petele create de rugina fungica sunt de fapt depozite de spori. Cand acestea se maturizeaza, sporii se raspandesc cu usurinta la alte frunze sau la alte plante. Sporii raman in stare latenta pana intalnesc un mediu propice pe care sa se dezvolte. 

Cititi si Bolile frunzelor si florlor de trandafir

Pentru ca au nevoie de umiditate pentru a creste, de obicei petele de rugina apar pe partea inferioara a frunzei, in partea de jos a plantei unde e ventilatie mai slaba si umiditate mai ridicata.

E important ca problema sa fie rezolvata inainte de a se agrava. 

Tratament

Rugina ataca in principal plantele slabite, dar si cele care au o predispozitie genetica la astfel de boli. O infectie cu rugina poate fi un semn ca planta nu primeste ingrijiri asa cum trebuie. 

Ingrijirea florilor. Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa indepartati frunzele afectate si de preferat sa le ardeti pentru ca sporii sa nu contamineze si alte plante. 

Cititi si Cum inradacinam mai repede plantele

Un tratament chimic va limita propagarea sporilor. Urmariti recomandarile de pe eticheta si repetati dupa o saptamana sau 10 zile. 

Printre produsele recomandate de specialisti pentru combaterea ruginii se afla Dithane, Topsin, Topas, Mirage, Flint Max, Nativo, Score, Folicur etc

Prevenire

Asigurati plantei o ventilatie buna. Daca aerul circula bine, atunci nu sunt premise sa se dezvolte boala. 

Evitati umezeala prelungita. Cand udati gradina evitati ca apa sa ajunga pe frunze. Udati dimineata pentru ca apa care a ajuns pe frunze sa poata sa se evapore in timpul zilei  

Cititi si Furnicile in gradina – sunt sau nu periculoase. Metode bio de combatere

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.