Rezervatia naturala Cheile Tisitei

Cheile Tisitei din Muntii Vrancei reprezinta una dintre cele mai mari rezervatii naturale din Moldova. Rezervatia este situata in bazinul hidrografic al Tisitei. Limitele se inscriu pe varfurile Tisaru Mare, Tisaru Mic, Dealul Crucilor, Culmea Lespezi, Varful Titilelor, Groapa Adanca, Groapa Larga, Varful Cristianu Mare, Varful Coza, Varful Gurguiata, Varful Porcului.

Rezervatia cuprinde cea mai mare parte a bazinului Tisitei. Acest rau se formeaza din Tisita Mica si Tisita Mare si se varsa in raul Putna.

cheile tisitei

Cheile Tisitei sunt relativ usor de parcurs pe vreme frumoasa. Traseul incepe din statiunea Lepsa, de pe soseaua principala. Localnicii povestesc ca drumul ar fi fost construit in timpul celui de-al doilea razboi mondial de germani.

Ar fi fost un drum feroviar si ar fi avut ca scop usurarea accesului intre Coza si Lepsa pentru transportul de lemne. Sunt poduri late din loc in loc, dar si zone in care drumul s-a erodat si se reduce la o poteca ingusta.

cheile tisitei

Padurea este regenerata, in secolul 19 toata zona fiind defrisata. Se intalnesc paduri de fag si de conifere.

cheile tisitei

La umbra lor traiesc numeroase specii de carnivore mari. De altfel, traseul a fost impartit in trei zone: zona ursului, zona lupului si zona rasului. Pe stanci au putut fi zarite si exemplare de capra neagra, declarata monument al naturii.

cheile tisitei

Ghizii montani au identificat aici specii de flori importante: floarea de colt, trandafirul de munte, sanzienele de munte, papucul doamnei, barba ungurului, piperul lupului. Floarea de colt o putem vedea inflorita in lunile iulie-august mai ales pe Altarul Tisitei.

cheile tisitei

V-ar putea interesa si:

Gradina Botanica din Barcelona, un paradis pe 14 hectare

Gradinile Baha’i din Haifa, a opta minune a lumii

Arborele de cafea pentru o casa exotica


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.