Reguli de baza pentru fertilizarea plantelor

Ingrasamintele chimice si cele bio ajuta planta sa se dezvolte frumos si armonios, dar mai ales sa infloreasca. Pentru ca ingrasamintele sa isi faca efectul e necesar sa fie respectate o serie de reguli de baza pentru fertilizarea plantelor. Daca acestea sunt incalcate, fertilizarea poate duce chiar la moartea plantei.
Niciodata nu fertilizati plantele in perioada de repaus. Asigurarea perioadei de repaus (profund sau relativ) este esentială pentru inflorirea plantelor. Repausul profund presupune uscarea totala sau partiala a partii aeriene a plantelor. Intra in repaus profund plante ca Begonia, Poinsettia, Cyclamen, Hippeastrum, Achimenes, Hydrangea, Sinningia. In cazul repausului relativ, plantele nu isi pierd partile aeriene, dar au un ritm de crestere mult diminuat datorita faptului ca primesc apa si caldura mai putina. Intra in repaus relativ plante ca Bougainvillea, Camellia, Hibiscus, Pelargonium.
Niciodata nu fertilizati daca pamantul nu este reavan. Plantele trebuie udate cu o zi inainte de momentul in care se aplica ingrasamintele. Elementele chimice administrate pe pamantul uscat provoaca arderea radacinilor si in unele cazuri moartea plantei.
Plantele bolnave si cele care nu sunt bine inradacinate nu se fertilizeaza. Mai intai trebuie stabilita cauza imbolnavirii si trebuie tratata. Abia apoi planta poate primi suplimentul de saruri minerale de care are nevoie.
Respectati dozajul recomandat de producatori. Niciodata nu puneti mai mult pentru ca riscati sa distrugeti radacinile sau sa ardeti frunzele plantelor. Necesarul de ingrasaminte se stabileste in functie de specie si substrat. In cadrul speciei trebuie sa se tina cont de varsta plantei, fenofaza, organul decorativ si anotimp. NPK este raportul dintre azot, fosfor si potasiu. Il gasiti trecut pe orice recipient in care este vandut fertilizantul. Astfel, plantele decorative prin frunze solicita ingrasaminte in care predomina azotul, in timp ce plantele decorative prin flori au nevoie de mai mult potasiu.
Niciodata nu fertilizati mai des decat este recomandat. Ritmul fertilizarilor poate fi saptamanal, bilunar sau lunar in functie de anotimp. Respectand aceste reguli de baza pentru fertilizarea plantelor nu riscati accidente de genul arderii radacinilor sau uscarea subita si veti avea plante mai viguroase.
V-ar putea interesa si:
Cum se taie Iasomia (Philadelphus corornarius)
Ciupirea plantelor – cand, cum si de ce se face