“Intre aleea mea de crini de la Balcic si primii crini admirati in grădina Papei, viata mea aproape intreaga se gaseste incadrata.” Asa scria Regina Maria, cea mai iubita regina a romanilor. I se spunea regina gradinareasa, pentru felul in care a decorat, dupa propriile gusturi, faimoasele gradini ale resedintelor regale din acea vreme: Cotroceni, Copaceni, Scrovistea, Bran. De poveste ramane insa gradina botanica din jurul castelului de la Balcic.
“Dupa razboi, pasiunea pentru gradina a venit spre mine cu o forta pe care nu am cunoscut-o inainte. Flori peste tot, in gradini, in case, in spitale, in fiecare colt de strada, flori, flori in semn de speranta si credinta. Si dupa aceea am creat gradini peste tot unde m-am dus, gradini colorate, gradini pentru memorie, pentru bucurie si frumusete”.
Ingrijirea florilor. Florile erau pentru regina inimilor un mod de viata. ”Camera mea este superba, cu bujori, trandafiri, clopotei, nemtisori” nota Regina Maria in caietul de insemnari zilnice, in 1919.
Una din cele mai iubite flori ale reginei era crinul, pe care l-a descoperit incă din tinerete, descriindu-l astfel: “minunat, frumos, nobil, cu tija inalta si flexibila avand in ea ceva sacru, amintind de crinul frescelor religioase. Iar parfumul sau! Miros penetrant, imbatator deasupra tuturor. El ma ametea si ma invaluia cu o incantare ce izvora dintr-o lume biblica legendara”. Multe dintre fotografiile vremii o infatiseaza pe regina cu buchete de crini in brate.
Gradina de la Balcic era perla coroanei. Amenajata pe aproximativ 16 hectare, gradina este dispusa pe un deal abrupt ce coboara in sase terase spre mare reprezentand una pentru fiecare dintre copiii reginei. Mai mult de 3000 de specii de plante sunt cultivate in gradina ce fac parte din 35 de familii florale si 800 de genuri care compun o diversitate incredibila de soiuri si forme.
foto credit: Cristina Doroftei
In gradina puteti vedea cateva plante exotice, cum ar fi: copacul de hartie, ginkgo biloba , metasequoia, crin de nisip, trandafiri si multe alte specii aflate pe cale de disparitie. Una dintre cele mai mari atractii este colectia de cactusi de mari dimensiuni.
Atat de mult a iubit regina acest loc, incat a dorit ca dupa moartea sa inima sa ii ramana aici. Dupa ce Romania a pierdut Cadrilaterul si deci si castelul de la Balcic si gradinile lui, inima reginei a revenit in Romania.
V-ar putea interesa si
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/