Radacinile aeriene la Monstera – le taiem sau nu?

radacinile aeriele de monstera

Monstera deliciosa face radacini aeriene foarte lungi, chiar daca este crescuta in casa. Radacinile aeriene la Monstera sunt pur si simplu radacini care cresc pe planta deasupra pamantului. In padurile tropicale unde creste Monstera, radacinile aeriene au triplu rol 

  • ajuta planta care este o liana sa se prinda de trunchiul copacilor pentru a ajunge cat mai sus acolo unde este mai multa lumina
  • radacinile colecteaza particulele de apa si nutrienti din mediul inconjurator
  • fixeaza planta in contact cu solul
radacinile aeriele de monstera

Ingrijirea florilor. Initial, radacinile aeriene la Monstera apar ca niste umflaturi pe tulpina plantei. De-a lungul timpului cresc si pot ajunge chiar si la cativa metri lungime. 

Se intampla uneori ca radacinile sa creasca atat de mult incat devin o gramada uriasa langa ghiveci. Intrebarea care se pune in aceasta situatie este daca e indicat sa taiem radacinile aeriene la Monstera. Crescatorii spun ca se pot taia partial, fara ca planta sa sufere foarte mult  Trebuie sa tineti cont insa de faptul ca daca taiati radacinile vor creste si mai mult. 

Documentare suplimentara despre Monstera Trei metode de a inmulti Philodendronul si Monstera

Exista si varianta sa le lasati sa creasca pe pamant insa vor aglomera ghiveciul si va fi mult mai greu la transplantare. 

Aceste radacini aeriere la Monstera ajuta la inmultirea plantei insa nu sunt suficiente. Adica nu veti putea obtine o planta noua dintr-o portiune de radacina (decat prin culturi in vitro, dar asta presupune un laborator). Pentru a creste o noua planta va trebui sa taiati un butas care sa contina cel putin un nod. Daca are si o radacina aeriana se va dezvolta mult mai repede. Se planteaza direct in pamant sau se pune in pahar cu apa. 

Cititi si 5 plante cu frunze roz care atara fabulos

Spre deosebire de orhidee care are si ea radacini aeriene, cele de Monstera nu se deshidrateaza asa usor si nu isi schimba culoarea cand nu este umiditate suficienta. Puteti sa le pulverizati cu apa, dar nu este absolut necesar. 

VIDEO DESPRE MONSTERA AICI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.