Pregatirea butasilor pentru inradacinare

Pregatirea butasilor pentru inradacinare este pasul doi al inmultirii dupa ce ati pregatit substratul (asa cum v-am prezentat aici: Cum inradacinati un butas ca sa se prinda).

Ingrijirea florilor. Mai intai lastarii trebuie prelevati de pe planta mama. Ideal ar fi sa tratati si planta mama cu un stimulator (de exemplu Clonex spray) inainte de prelevarea lastarului.

 Alegeti un lastar sanatos. Taiati-l de pe planta mama la 2-3 mm sub nod. Folositi intotdeauana unelte foarte bine ascutine si neaparat dezinfectate pentru a nu raspandi boli. Dupa fiecare taiere pe care o faceti stergeti foarfeca de gradina. Niciodata nu folositi foarfeca la alta planta fara sa o dezinfectati.

Butasul trebuie sa aiba in medie 8-12 cm, dar lungimea variza in functie de specie. Ca regula, butasii de varf de lastari trebuie sa aiba 3 noduri, insa se pot inradacina cu succes si butasi cu doua noduri.

Cititi si Petunii ofilite. Metode de revigorare

Exista specii care se pot inmulti doar prin butasi de varf de lastari si altele, cum ar fi Hortensia, care se pot inmulti si prin butasi de fragmente de lastari, ceea ce inseamna ca dintr-un lastar lung se pot confectiona mai multi butasi.

Cititi si Sansevieria (Sabiuta) – inmultirea in apa si in pamant

Dupa ce ati segmentat butasul, trebuie sa eliminati frunzele din zona bazala si mediana. Se pastreaza 2-3 frunze in varf. In unele cazuri daca frunzele apicale sunt mari, cum e cazul la Ficus, ele se ruleaza.

 

Pregatirea butasilor pentru inradacinare continua cu etapa tratarii cu biostimulatori. Pentru asta se introduce baza butasului in pudra sau gel. Niciodata nu bagati codita in borcanelul cu gel sau in plicul cu pudra pentru ca riscati sa o contaminati daca planta este bolnava. Partajati continutul si folositi doar cat va trebuie.

Cititi si Caderea frunzelor la muscata. Cauze si remedii

Pentru ca biostimulatorii sa ramana pe tulpina si sa nu cada atunci cand infigeti butasul in substrat, folositi din nou betisorul de plantare si faceti o mica gaura in care introduceti butasul. Apasati cu degetele in jurul tulpinii pentru a fixa butasul. Puteti folosi biostimulatori pe care ii gasiti in fitofarmacii sau substante pe care le puteti prepara in casa cum este Apa de salcie.

Exista specii, cum este Violeta africana, care nu au nevoie de biostimulatori pentru inradacinare.

Lucrarile ulterioare de ingrijire vor face obiectul unui alt material.

 

V-ar putea interesa si:

Cum se inmulteste Dieffenbachia

Cum se taie Iasomia (Philadelphus coronarius)

Cum se ingrijeste Leandrul de Muntenegru (Asclepias curassavica)

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.