Potentilla, o planta modesta care infloreste mult

Potentilla este o planta seducatoare in felul ei, dar modesta. Lumineaza gradinile cu culorile ei vii. A fost foarte la moda secolul trecut, cand horticultori celebri au creat soiuri noi pentru a satisface exigentele publicului. Multe dintre ele s-au pierdut.

Putine alte plante erbacee infloresc atat de mult ca Potentilla. In mod obisnuit are frunze asemanatoare celor din capsuni si flori in forma de farfurie. Frunzele de Potentilla argyrophylla sunt argintate, oferind o priveliste atractiva chiar inainte de a se umple de flori. Potentilla atrosanguinea are frunze similare, dar mai putin argintate.

Potentilla Nepalensis

Exista specii cu flori colorate de la roz pal la rosu intens. Inflorirea incepe la sfarsitul lunii mai si continua pana in septembrie.

Potentilla nepalensis este probabil una dintre cele mai frumoase, cu petale roz in forma de inima si cetrul florii de culoarea gemului de zmeura.

Multe dintre soiuri au flori duble. Una dintre cele mai frumoase este specia “Volcan”, cu flori rosii, ca de catifea, care arata pur si simplu uimitor in frunzisul de culoare gri-verde.

Ingrijirea florilor. Potentilla are nevoie de mult soare, dar infloreste frumos in soluri sarace, bine drenate. Soiurile cu flori duble cum ar fi “Gloire de Nancy” trebuie sa beneficieze de un sol bun.

potentilla

Se inmulteste usor prin seminte, butasi si prin deivizarea tufei. Semintele se seamana fie toamna, fie primavara pe o suprafata de compost si se acopera cu nisip. Se uda in tavita. Inmultirea prin butasi se practica la sfarsitul verii. Lastarii se pun intr-un substrat alcatuit din turba si nisip in parti egale. Plantele mature se pot inmulti si prin divizarea tufei toamna tarziu sau primavara devreme, pana cand planta intra in vegetatie.

Sursa foto: visoflora.com , agrolietuva.lt , robsplants.com

 

V-ar putea interesa si:

Salvia inlocuieste cu succes Muscata; cum se ingrijeste

Vanilia de gradina (Heliotropium): cum se ingrijeste, cum se inmulteste

Cum se ingrijeste Rudbeckia

Ajutor la inradacinare: bob de grau in tija butasului

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.