Pomul de aur (Aucuba) fructifica doar daca are pereche

Pomul de aur, Aucuba japonica, vine tocmai din Japonia, unde este o planta foarte populara, care creste in gradini.
La noi in Romania nu rezista iarna la ger, astfel incat se creste in ghiveci. La temperaturi mai mici de minus 5 grade planta moare, prin urmare iarna ghivecele trebuie mutate in interior odata cu venirea frigului. Vara insa poate sta cu brio pe terase si balcoane.

Bine ingrijit, daca are spatiu suficient sa isi dezvolte radacinile, poate depasi 2 metri inaltime. Este decorativ in primulrand prin frunze, care au pe suprafata lor pete ca niste picatele galben auriu, de aici si denumirea populara de Pomul de aur. Face si flori, foarte mici, care se transforma in fructe rosii, mici si rotude, care creeaza un contrast frumos cu galbenul si verdele frunzelor.
Cititi si Decorati gradina cu Berberis (Dracila)
Aucuba este o specie dioica, adica avem plante femele si plante mascule, iar ca sa fructifice e nevoie de doua plante diferite.
Ingrijirea florilor. Plantati Pomul de aur intr-un substrat fertil si bine drenat. Este una dintre plantele care prefera locurile mai umbrite. Asezati prin urmare ghiveciul intr-un loc ferit de razele soarelui.
Udati constant in perioadele in care temperaturile sunt ridicate, dar nu exagerati. Lasati substratul sa se usuce cativa centimetri la suprafata intre udari. Iarna se uda si mai rar.
Cititi si Cand, cum si cu ce fertilizam bujorii
Daca apa persista la nivelul radacinilor pot aparea pete maronii pe frunze si in timp Aucuba poate sa moara. In schimb in privinta umiditatii atmosferice nu are pretentii ridicate, nefiid nevoie de pulverizari tot timpul.
Primavara plantele se muta in ghivece mai mari daca au crescut si au nevoie de un volum mai mare de pamant la radacina. In cazul plantelor mari e suficient sa schimbati pamantul de la suprafata ghiveciului.
Tot primavara se fac si taieri de corectare a formei. Cand planta e mica se ciupesc varfurile si ulterior se taie pentru a se ramifica. Atentie cand taiati, este o planta toxica, folositi manusi.
Cititi si Lamaiul care rezista iarna in gradina (Poncirus trifoliata)
Se fertilizeaza pe toata perioada de vegetatie cu ingrasaminte lichide sau solide cu eliberare lenta specifice plantelor decorative prin frunze.
Cel mai usor mod de inmultire este prin butasire. Butasii se preleva in luna august din lastari semilemnificati.
Despre tehnica inmultirii prin butasi semilemnificati detalii aici –
Tehnici de inmultire – butasirea folosind lastari lemnificati si semilemnificati