Craciunita, planta sarbatorii nasterii Domnului. Sfaturi pentru ingrijire

Craciunita (Poinsettia) este planta traditionala a sarbatorii nasterii Domnului. I se mai spune Steaua Craciunului datorita formei frunzelor sale. Ceea ce admiram la ea sunt bracteele, care se coloreaza in rosu aprins.
Mai nou, specialistii au creat soiuri ale caror bractee se coloreaza in galben sau roz.
Florile propri-zise sunt mici, nesemnificative, de culoare galbena.
Craciunita (Poinsettia) este o planta de zi scurta. Asta inseamna ca are nevoie de zile lungi pentru crestere si de zile scurte, cel mult 10 ore, pentru inductia florala si colorarea bracteelor.
In ceea ce priveste temperatura, ideal este ca aceasta sa difere, in functie de fazele prin care trece planta: 18-22 de grade pentru perioada de crestere, ceva mai ridicate, 22-25 de grade, pentru inductia florala, si din nou temperaturi scazute de 16-18 grade pentru colorarea bracteelor.
Noaptea, temperaturile ar trebui sa fie cu 4-5 grade mai scazute decat cele din timpul zilei.
Substratul in care se simte cel mai bine este unul usor acid, cu un pH de 6–6,5, bogat in turba, fertil, bine drenat. Substratul se mentine in permanenta reavan, pe tot parcursul perioadei de vegetatie, planta avand nevoie de apa din belsug.
Atentie insa: ghiveciul trebuie sa aiba o scurgere foarte buna, pentru ca, in cazul in care apa stagneaza, frunzele se ingalbenesc si cad.
Dupa inflorire, la inceputul lunii februarie, plantele intra in repaus pentru aproximativ doua luni. Udarile se reduc, apoi se intrerup in totalitate pana cad frunzele, iar lastarii se taie la 5-6 noduri.
Neaparat, craciunita trebuie mentinuta la temperaturi scazute, de 10–12 grade. In aceste conditii, plantele raman pana in luna aprilie cand se repun in vegetatie.
Mai intai se uda moderat, apoi cantitatea de apa creste.
Craciunita (Poinsettia) se inmulteste prin butasi. Acestia se taie direct prin nod si se tin in apa calduta timp de cateva minute pentru a se scurge latexul.
Apoi se trec printr-un stimulent de inradacinare si se planteaza.
Inradacineaza in 3-4 saptamani de la plantare.