Plantele mele nu mai cresc – ce e de facut

Cand plantele nu mai cresc si nu ai depistat cauza poate fi frustrant. Asta pentru ca ai impresia ca acorzi plantei cea mai buna ingrijire si totusi rezultatele sunt pe dos. 

Dincolo de nevoile generale, fiecare planta are o serie de necesitati speciale pe care e bine sa le cunoasteti imediat ce ati achizitionat-o (o simpla cautare aici pe site www.ingrijireaflorilor.ro va poate oferi informatii foarte pretioase despre ingrijirea lor).

Ingrijirea florilor. Intre timp, iata cateva sfaturi generale pentru revitalizarea unei plante de apartament si ce aveti de facut cand plantele nu mai cresc. 

flori energie pozitiva

Lumina

Toate plantele au nevoie de lumina. Unele, cum sunt muscatele sau leandrii, se dezvolta in lumina puternica, directă. Cele mai multe plante insa au nevoie de lumina multa, dar indirecta. Daca plantele nu mai cresc poate fi nevoie sa le mutati fie intr-un loc mai luminos, fie sa le protejati de razele soarelui in spatele unei perdele transparente. 

Daca lumina din casa este prea scazuta poate fi necesar sa folositi in compensatie lampi speciale sau tuburi fluorescente. 

Inca un aspect important – stergeti periodic frunzele de praf. Particulele care se depun blocheaza lumina si aerul. 

Cititi si – Plantele care cresc in casele cu lumina putina

Apa

Lipsa sau excesul de apa este un motiv comun pentru care o planta de apartament nu creste. Nu udati toate plantele o data. Desi e mai dificil pentru ca necesita o atentie mai mare si timp e important sa udati fiecare planta in functie de necesitati.

Unele au nevoie ca solul sa ramana permanent reavan, altele, cum este Cyperus, sa fie ceva mai ud, altele se uda cand substratul este uscat la suprafata. Avem si cazul cactusilor si suculentelor care se uda si mai rar de atat. Niciodata o aloe sau o muscata nu se vor dezvolta normal atunci cand sunt udate la fel. 

O cerinta general valabila (cu foarte mici exceptii) este sa goliti farfuria dupa ce planta isi trage necesarul de apa. 

Cititi si Planta a fost udata prea mult. Cum o salvam

Fertilizare

Cand vine vorba de hranirea plantelor, mai putin ingrasamant este intotdeauna mai bun decat prea mult. Majoritatea plantelor au nevoie de hranire usoară, regulata de primavara pana toamna. Prea mult fertilizant poate cauza ofilirea si ingalbenirea frunzelor.

Ca regula generala, nu se fertilizeaza plantele aflate in repaus vegetativ. Cele mai multe dintre ele au repausul pe perioada iernii, deci atunci nu trebuie administrat ingrasamant. 

Cititi si De ce e interzisa fertilizarea iarna. Repausul vegetativ

Transplantare

Operatiunea poate fi traumatizanta pentru plantele mai sensibile si poate duce inclusiv la uscarea rapida si moartea plantei daca avem de-a face cu specii sensibile cum sunt palmierii. Alte plante, cum este Hoya, se opresc din crestere si nu mai infloresc daca sunt deranjate in momentul transplantarii. Detalii aici De ce nu infloreste Hoya. 3 secrete ca sa se umple de flori

Ca regula generala, transplantarile se fac la inceputul perioadei de vegetatie, deci primavara, pentru cele mai multe specii. Ghiveciul trebuie sa fie cu doar un numar mai mare decat precedentul. Aici avem cazul particular al Violetelor care nu mai cresc si nu infloresc daca au ghiveciul mai mare. Rozeta de frunze trebuie sa fie intotdeauna peste marginea vasului. 

Cititi si Cum transplantati corect, astfel incat sa nu omorati plantele

VIDEO AICI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.