Plantele care oxigeneaza si noaptea camera

oxigeneaza noaptea

Exista plante care oxigeneaza si noaptea spatiul si pot absorbi in acelasi timp dioxidul de carbon imbunatatind aerul. E vorba despre plantele CAM, care sunt capabile sa faca un tip aparte de fotosinteza. Printre aceste plante se numara si unele foarte intalnite in casele noastre – dracena, Yucca si chiar urzicutele. Mai multe exemple si explicatiile necesare gasiti in acest material.

Majoritatea plantelor primesc energie de la Soare in timpul zilei atunci cand se deschid stomatele. Stomatele sunt acele orificii foarte, foarte mici aflate pe dosul frunzelor care se deschid in timpul zilei pentru a prelua dioxidul de carbon si a elibera oxigen. Plantele CAM au fost numite asa datorita capacitatii lor de a efectua un alt tip de fotosinteza numita Metabolismul Acidului Crassulacean si astfel oxigeneaza si noaptea.  

Documentare suplimentara – Zamioculcas, planta ideala pentru apartamente si firme

Ingrijirea plantelor. Ce se intampla cu plantele CAM – ele isi deschid stomatele noaptea pentru ca ziua in mediul lor de origine este foarte cald. Doar 7% dintre plantele cunoscute pot face acest lucru. E vorba in general de plantele care traiesc in medii foarte uscate si care daca si-ar deschide stomatele in timpul zilei pot pierde cantitati mari de apa. In timpul noptii, care tinde sa fie mult mai racoroasa, se pierde mai puțină apa prin deschiderea stomatelor. Este o adaptare a plantelor la conditiile aride. 

Exemple de plante care oxigeneaza si noaptea camera

oxigeneaza noaptea
oxigeneaza noaptea

Metabolismul CAM este comun la plantele care traiesc in medii calde si uscate in care apa este rara. 

Cactusii sunt plante concepute sa supravietuiasca in desert. Cactusii tipici au o forma rotunda, care minimizeaza suprafata prin care pot pierde apa in timpul zilei. Au de asemenea spini pentru a intepa orice animale care ar putea sa ii manance si sa le consume apa. Este logic sa foloseasca si ciclul CAM pentru a-i nu pierde apa in timpul zilei!

Agave este o planta care a devenit populara, deoarece este folosita pentru a produce tequila si nectarul dulce de agave. Si aceasta planta foloseste ciclul CAM pentru a supravietui in medii desertice.

Alte plante care elibereaza oxigen noaptea – Sansevieria, Zamioculcas, Tradescantia, dracena, Yucca, unele specii de zorele, Coleus, Senecio, Stapelia, Hoya, unele specii de Oxalis

Exista si plante care pot folosi facultativ ciclul CAM. Clusia este una dintre ele. Ea foloseste ciclul CAM in conditii calde si uscate, dar poate efectua si fotosinteza si respiratie in conditii de mediu normale.

Trimite unui prieten :)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.