VIDEO: Plante-gardian: alunga afidele, viermii din sol sau melcii

Exista plante-gardian care contin substante, indeosebi uleiuri aromatice, care le ajuta sa se autoprotejeze de atacul daunatorilor. Mai mult, ele sunt capabile sa protejeze si anumite plante din jurul lor datorita mirosurilor pe care le elibereaza in aer.
Nu va ganditi ca e neaparat vorba despre mirosuri urate. Ba din contra, daca vorbim de exemplu de lavanda, avem de-a face cu una dintre cele mai parfumate flori.
Ingrijirea florilor. Cum functioneaza mecanismul de aparare la plante-gardian. Plantele respective elimina substante active care impiedica dezvoltarea ciupercilor si bacteriilor si de asemenea alunga insectele. Prin urmare, indicat este sa plantam aceste flori printre plantele care trebuie protejate natural. Se pot crea in acest fel ansambluri mixte spectaculoase.
Cititi si Craitele infloresc doua anotimpuri
Craitele (Tagetes) sunt printre cele mai mari ajutoare din gradina. Vorbim de soiul clasic, cu flori mici si parfum specific puternic, nu de hibrizii cu flori mari. Ele elimina prin radacini substante toxice pentru nematozii din sol. Din acest motiv sunt folosite de asemenea si in amestecurile de ingrasamant verde pentru ameliorarea solului. Specialistii recomanda sa le plantati langa trandafiri, pomi si arbusti fructiferi si legume.
In aceeasi categorie se incadreaza si Galbenelele (Calendula officinalis). Si ele alunga nematozii din sol si sunt folosite in ameliorare. In plus, sunt foarte decorative in strat.
Cititi si: Cum se ingrijeste lavanda care rezista iarna in Romania
Aminteam de levantica (Lavandula) mai devreme. Ea alunga furnicile si paduchii de pe plantele din jur daca se afla in imediata vecinatate a lor. Tot pe acelasi principiu functioneaza si o alta planta aromatica, cimbrul, care alunga afidele negre si alti daunatori care ataca frunzele.
Condurasii (Tropaeolum) tin departe de ei melcii si la fel vor face si daca ii plantati in jurul pomilor de exemplu, lasandu-i sa se intinda pe sol. De asemenea este o planta care nu e atacata de paduchii lanosi.
V-ar putea interesa si:
Cum se inmulteste hortensia prin divizarea tufei
Macul californian – ingrijirea si inmultirea
4 metode de a inmulti glicine (Wisteria)
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material despre plante-gardian si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Da, nu stiu cum se face ca, la mine in gradina furnicile si-au facut musuroi exact in jurul a doua tufe de lavanda, pe care au inecat-o si a disparut cu totul! Mai am doua tufe ramasa in apropiere… ma gandesc sa le mut pana nu dispar si alea! Asa ca, le prieste foarte bine furnicilor, nici nu le pasa de ea! 😳😔