Plante cataratoare care cresc repede

Daca aveti plante cataratoare, ele sunt alegerea ideala pentru o pergola, un gard sau un zid pe care trebuie sa il imbracati. Sunt si o solutie pentru a impresiona si a crea un decor frumos la intrarea in locuinta.

Pentru fiecare situatie in parte vom alege, insa, alte plante. 

Luleaua turcului 

Luleaua turcului (Campsis radicans) infloreste mult in culori vii – rosu, portocaliu sau galben. Creste de asemenea rapid, depasind 10 metri cu usurinta.

Trebuie atentie sporita in anii de dupa plantare pentru ca drajoneaza mult si poate deveni invaziva. Mai are un dezavantaj – trebuie sa strangeti tot timpul florile care se trec si cad pe pamant. Si sunt multe!

luleaua turcului

Mai multe informatii despre cum se ingrijeste Luleaua turcului aici 5 moduri in care Luleaua turcului se inmulteste

Mana Maicii Domnului 

Caprifoiul sau Mana Maicii Domnului (Lonicera) creste de asemenea repede si poate ajunge la 4 metri inaltime. Atentie ca este, la fel ca si Campsis, o planta care nu se poate sustine singura (ca iedera de exemplu), are nevoie de un suport de care sa fie prinsa.

Ca sa infloreasca bine, tufele de Mana Maicii Domnului trebuie taiate regulat. Imediat dupa inflorire, tulpinile care au avut flori se scurteaza pana la un mugure sau un lastar viguros.

Anual, se inlatura cam un sfert din tulpinile batrane.

Ingrijirea florilor. Principalul ei dezavantaj e legat de taieri pentru ca daca nu e intretinuta an de an se indeseste prea mult si devine inestetica. 

Mai multe informatii aici – Lonicera, o planta binecuvantata

Vita de ciocolata 

Vita de ciocolata (Akebia quinata) poate ajunge si ea la lungimi spectaculoase, de 10 metri. Are o crestere rapida si impresioneaza prin florile sale de culoare ciocolatei, cu parfum delicat.

Avantajul acestei plante cataratoare e cresterea rapida, care insa se poate transforma in dezavantaj in momentul in care nu e intretinuta corespunzator si nu se fac taierile la timp.

Ramificatiile laterale de pe ramurile principale trebuie scurtate an de an, dupa inflorire. 

Mai multe informatii aici Cum se ingrijeste Akebia sau Vita de ciocolata

Toate acestea sunt flori de gradina. Exista si flori cataratoare care pot fi crescute in ghiveci si care dau o nota aparte intrarii in locuinta de exemplu.

Sunt plante tropicale care iarna nu rezista afara. 

Passiflora 

Floarea pasiunii (Passiflora) poate ajunge la 4-5 metri inaltime. Infloreste mult, de la inceputul verii, pana toamna tarziu. Dezavantajul este ca florile dureaza numai o zi, insa compenseaza prin numarul lor mare.

Ca sa infloreasca are nevoie de lumina multa si umiditate ridicata. 

passiflora toamna si iarna

Mai multe informatii despre Passiflora aici – Passiflora, inmultirea prin butasi

Dipladenia

Iasomia braziliana (Dipladenia sau Mandevilla) nu atinde dimensiuni foarte mari, dar este foarte decorativa.

Se umple de flori colorate, iar efectul este cu atat mai puternic cu cat plantati in acelasi ghiveci mai multe plante de culori diferite – rosu, roz, alb.

Plantati Dipladenia intr-un vas incapator pentru ca toamna cand vremea incepe sa se raceasca va trebui sa mutati planta intr-un loc adapostit, unde temperatura nu scade sub 12 grade. 

Mai multe informatii despre Dipladenia aici – Cum se ingrijeste si se inmulteste Dipladenia sau Mandevilla

VIDEO DESPRE PLANTE CATARATOARE AICI:

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.