VIDEO & FOTO Plantarea arbustilor cu radacina libera la inceput de primavara

Ingrijirea florilor. Pasul 1 – Prima si cea mai importanta operatiune care trebuie facuta la plantarea arbustilor cu radacina nuda este hidratarea. Tineti radacinile intr-o galeata cu apa in jur de 24 de ore, iar daca nu aveti cum, macar de seara pana dimineata ar trebui sa se hidrateze. Tineti cont sa arbustii cu radacina nuda nu au beneficiat de udari in ultima perioada de cand au fost scosi din pepiniera si pusi la vanzare.

plantarea arbustilor

Pasul 2 – alegerea locului pentru plantarea arbustilor in functie de nevoile plantei. Lumina si tipul de sol sunt cei mai importanti factori de care trebuie sa tineti cont. Trebuie sa cunoasteti foarte bine cum se va dezvolta arbustul. Chiar daca acum este mic, el va creste si atunci asigurati-va de la inceput ca va avea loc suficient sa se dezvolte. Pastrati distanta fata de celelalte plante din jur. Abia apoi sapati groapa de plantare. Pentru cei mai multi arbusti, o groapa de 40×40 e suficienta.

plantarea arbustilor

Pasul 3 – Inainte de a planta, trebuie sa fasonam radacinile. Unele dintre ele au avut de suferit atunci cand planta a fost scoasa din pepiniera. Ele se taie. La fel se scurteaza si radacinile prea lungi, cam cu o treime. Prin taiere dam posibilitatea radacinii sa se ramifice, la fel cum se intampla si cu partea aeriana.

plantarea arbustilor

Pasul 4 – Mocirlirea este pasul imediat urmator. Mocirla se realizeaza dintr-un amestec de pamant, apa si balega proaspata de vaca. In acest amestec de consistenta unei smantani se scufunda radacinile. Este extrem de benefic pentru radacini pentru ca are printre componente auxina, un hormon care stimuleaza inradacinarea si care cicatrizeaza in acelasi timp ranile provicate de scurtarea radacinilor. Mocirla se lipeste de radacini, formeaza o crusta si mentine in acest fel si umiditatea.

plantarea arbustilor

Pasul 5 – fertilizarea cu gunoi de grajd. Atentie mare la acest moment, niciodata nu se planteaza direct pe gunoi de grajd. Gunoiul de grajd trebuie sa fie maturat, sa aiba cel putin doi ani in caz contrar arde radacinile si planta moare rapid. Dupa ce am pus gunoi de grajd pe fundul gropii de plantare se pune un strat de pamant de 5 cm, pentru siguranta.

plantarea arbustilor

Pasul 6 – plantarea arbustilor propriu-zisa. Adancimea de plantare la arbusti este putin mai jos decat a fost initial  cu 2-3 cm. Se acopera cu pamant radacinile, se fixeaza, se calca de jur imprejur pentru a elimina golurile de aer.

plantarea arbustilor

Pasul 7 – intotdeauna plantare arbustilor se termina cu udarea plantei.

plantarea arbustilor

Arbustii cu radacina nuda se planteaza primavara devreme. Filmarea si imaginile cu arbustul de aronia sunt din pepiniera Sanatate din plante. Aronia poate fi comandata direct de pe site www.sanatatedinplante.ro

 

 Cititi si 

Umiditatea, foarte importanta pentru inradacinarea butasilor

Reguli de baza pentru fertilizarea plantelor

Florile cel mai usor de furat

 

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/


 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.