Planta a fost udata prea mult. Cum o salvam

udata prea mult

Cel mai important este sa identificati semnele ca o planta a fost udata prea mult ca sa puteti interveni la timp astfel incat sa o salvati. 

Supraudarea este cauza principala a mortii plantelor de ghiveci. Ea dauneaza plantei in doua moduri. In primul rand ineaca radacinile, ele nu mai pot extrage oxigenul din sol si planta se sufoca. In al doilea rand prin blocarea oxigenului se creeaza un mediul anaerob in care prospera agentii patogeni.

succulentcity.com

Majoritatea plantelor vor un sol umed care sa ofere plantelor umiditatea si nutrientii necesari, dar in acelasi timp sa permita si o aerisire suficienta pentru ca sistemulradicular sa respire. 

Daca interveniti imediat, in cateva minute dupa ce are loc supraudarea si solul este drenat, daunele sunt minime. 

Simptomele unei plante udate in exces

  • frunze si varfuri de crestere ofilite 
  • frunze si tulpini moi
  • frunzele devin verde sticlos sau galbene
  • frunzele cad, atat noi cat si mai batrane
  • edeme pe frunze
  • aparitia ciupercilor si mucegaiului pe frunze, sol si tulpini.

Cititi si Anthurium (Floarea flamingo) fara flori – cauze si remedii

Udatul prea des este motivul cel mai intalnit in cazul excesului de apa. De aceea este indicat sa verificati intotdeauna solul inainte de udare. 

Drenajul slab al unor soluri face ca apa sa se adune in jurul radacinilor si locul sa ramana excesiv de umed. 

Plantele au necesitati diferite cand vine vorba de udari, astfel ca nu se poate face o recomandare cu privire la intervalul la care sa se faca udarile pentru a nu dauna plantei. Conteaza de asemenea in acelasi timp si umiditatea atmosferica. 

Cititi si Fertilizarea plantelor cu sare amara (saruri Epsom)

Avem exemplul clasic – pamantul din ghiveciul unui cactus ar trebui sa fie la fel de imbibat cu apa in momentul udarii ca al unei ferigi, mare iubitoare de umiditate. Diferenta este ca apa din solul unui cactus ar trebui sa se scurga foarte repede si sa se usuce. 

Remedii pentru o planta udata prea mult

Daca se intervine in timp util majoritatea plantelor reusesc sa isi revina, insa recuperarea completa depinde de mai multe lucruri: rezistenta plantelor, gradul in care a fost afectata si ingrijirea ulterioara. 

In momentul in care aveti indicii ca o planta a fost udata excesiv primul lucru este sa scurgeti apa din farfuria ghiveciului sau chiar de la suprafata lui in cazul in care avem un sol greu care nu se dreneaza. 

Cititi si Mospilan – cum se foloseste, ce insecte combate

Asezati planta la lumina, in acest fel e stimulata sa foloseasca mai multa apa si va scadea si umiditatea din sol.  Caldura creste evaporarea. Doar cateva grade in plus sunt suficiente, nu supraincalziti planta. Cresteti circulatia aerului pentru a accelera uscarea solului. 

Scadeti in acelasi timp umiditatea mediului ambiant. Daca utilizati tavite cu pietricele sau bile de argila sau un umidificator ar trebui sa renuntati pentru moment. Puteti muta planta intr-o alta zona pentru a nu schimba conditiile pentru toate plantele si astfel sa aiba de suferit celelalte. 

Cititi si De ce e interzisa fertilizarea iarna. Repausul vegetativ

Daca planta nu da semne ca e afectata dupa ce a fost udata prea mult, dar totusi pamantul ramane imbibat, scoateti intreg balotul de pamant cu radacini si puneti-l pe un material absorbant cateva ore. Un dezumidifactor plasat in apropiere ajuta. 

Nu nu incercati sub nicio forma sa stoarceti apa din pamant, apasand, pentru ca rupeti radacinile secundare, care sunt foarte fragile.  Replantati cand apa s-a scurs incercand sa incorporati in pamant si o mana de perlit care va asigura un drenaj bun si o aerare buna la nivelul radacinilor.

Cititi si De ce se usuca Cercelusii (Fuchsia)

Cea mai grava situatie

Daca planta are deja semne ca e afectata de udarea excesiva – frunze moi, ingalbenite sau translucide – trebuie sa actionati rapid. Inseamna ca deja radacinile sunt afectate si o parte au putrezit, ceea ce impiedica planta sa respire si sa se hraneasca. 

Scoateti planta din ghiveci si indepartati pamantul de pe radacini. Cu o foarfeca foarte bine ascutita si dezinfectata va trebui sa taiati radacinile care s-au necrozat. Sunt maro si moi. Taiati pana dati de tesut alb, sanatos. Pudrati cu scortisoara locul unde ati taiat. 

Cititi si Cum scapati plantele de afide sau paduchi

Daca situatia e grava si gradul de afectare e mare dupa ce a fost udata prea mult, eliminati bobocii si florile. In acest fel planta va economisi energie si se va recupera mai bine. 

Transplantati intr-un sol uscat si bine drenat. Amestecati in substrat perlit sau nisip grosier pentru a ajuta apa sa se scurga mai bine pe viitor.

Eliminati toate frunzele afectate, moi sau ingalbenite. Nu fertilizati decat in momentul in care planta da semne ca si-a revenit. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.