Petunii ofilite. Metode de revigorare

Petuniile sunt flori bogate, intr-un ghiveci mare cu plante pendente putem avea sute de flori. O asa bogatie trebuie intretinuta. In plus de asta daca ne confruntam cu petunii ofilite rapid cauza poate fi legata de stresul hidric.
Ne ocupam in acest material de aceste doua aspecte care duc la degradarea rapida a plantei si deci la petunii ofilite.

Ingrijirea florilor. Petuniile, in special cele curgatoare, trebuie hranite pe toata durata sezonului de inflorire. Formula NPK stabilita de specialisti este putin diferita in cazul plantelor erecte (petuniile clasice, care cresc in sus) si a celor pendente (petuniile curgatoare). Prin urmare, daca nu vrem petunii ofilite va trebui sa hranim corespunzator toate partile plantei.
Cititi si Petunii cu paduchi (afide) – tratamente bio si chimice
Pentru ca au lastarii mai lungi, care trebuie sa sustina florile si mai multe frunze, petuniile curgatoare au nevoie de o cantitate de azot mai mare decat cele pitice.
Gasiti pe piata fertilizanti cu formule NPK 8-8-6 pentru petunii curgatoare si 4-4-6 pentru restul petuniilor. Formulele difera de la producator la producator, dar cu o mica variatie aceste valori ar trebui sa le cautati.
Cititi si Nissorun – pentru combaterea paianjenilor de pe plante
Pe langa azot, fosfor si potasiu, verificati ca produsul sa contina si fier. Acesta impiedica ingalbenirea frunzelor si are rol in fotosinteza. De asemenea, o serie de microelemente sustin nutritia si buna dezvoltarea a petuniilor – bor, cupru, magneziu, mangan, zinc.
Spre deosebire de alte plante, petuniile se fertilizeaza mai des pe perioada de inflorire. In functie de specificatiile de pe eticheta produsului, ingrasamintele complexe se aplica de doua ori pe saptamana sau chiar la doua zile.
Cititi si Cum se ingrijesc garofitele parfumate (Dianthus plumarius)
Nu exagerati si nu faceti solutia mai concentrata decat e indicat pe ambalaj pentru ca obtineti efectul invers si plantele se intoxica si se ofilesc.
Cea mai comuna cauza pentru care din pacate vedem petunii ofilite e legata de stresul hidric. Frunzele si tulpinile petuniilor se deshidrateaza rapid, iar o zi torida de vara poate distruge planta daca nu i-am asigurat din timp apa necesara.
Cititi si Radacini bolnave la orhidee. Cu ce se trateaza
Petuniile se uda zilnic, dimineata. Unoeri in zilele caniculare e necesara o cantitate mai mica de apa si seara daca pamantul s-a uscat.
Udarea petuniilor se face cu apa la temperatura mediului ambiant. Daca este foarte cald afara si apa este rece socul termic resimtit de planta duce la ofilirea ei rapida.
Ce faceti daca aveti petunii ofilite
Daca ofilirea petuniilor este cauzata de lipsa apei pentru o perioada de timp primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa udati. Daca este o perioada din zi in care este foarte cald afara mutati planta la umbra si udati cu apa la temperatura mediului, nu rece.
Lasati sa se scurga apa, iar peste cateva minute udati din nou pentru a va asigura ca intreg substratul a absorbit suficienta apa. Nu lasati surplusul in farfuria ghiveciului decat cateva minute, apoi aruncati.
Cititi si De ce cad florile la Floarea de hartie (Bougainvillea)
Curatati planta de toate florile ofilite. Ele nu isi mai revin, important este ca tulpinile sa se revigoreze, iar ele vor produce ulterior noi boboci.
Dupa ce tulpinile se rehidrateaza si planta isi revine, eliminati toate tulpinile si frunzele ofilite care nu mai produc hrana.
Cititi si Lipsa calciului la plante – cauze si remedii
La urmatoarea udare folositi amestecul cu apa oxigenata. Acesta va ajuta radacinile sa se revigoreze si nutrientii sa se absoarba mai rapid, iar planta va avea un nou restart.
Despre intretinerea petuniilor aveti informatii si in filmuletul de mai jos, click pe imagine
Buna ziua, la petuniile curgatoare e indicata taierea tulpinilor lungi dupa crestere? Se produce o noua ramnificare?
Multumesc
Da, cand incep sa se degarniseasca e indicat sa se taie, pentru o noua inflorire
Las mai jos link si de la materialul scris pe site si de la inregistrarea video de pe youtube
https://ingrijireaflorilor.ro/tunderea-petuniilor-cand-si-cum-se-face/
https://www.youtube.com/watch?v=3mcfUVSZw-o&t=99s