Petunii cu paduchi (afide) – tratamente bio si chimice

petunii cu paduchi

Afidele sunt insecte polifage, folosesc hrana variata si ataca deopotriva plante ornamentale, legumicole sau fructifere. Situatia e mai delicata daca avem petunii cu paduchi pentru ca sunt plante de talie mica si erbacee care sunt mult mai vulnerabile decat alte plante. Trandafirii de exemplu sunt robusti si rezista mai bine unor atacuri ale daunatorilor. 

Daca in general afidele colonizeaza partile tinere ale plantelor – mugurii si lastarii verzi, la petunii ataca practic toata planta. Mecanic sunt mai greu de indepartat de pe petunii pentru ca tulpinile sunt firave, iar frunzele subtiri si nu rezista sa fie presate. 

De aceea e important sa intervenim cu tratamente imediat ce vedem petunii cu paduchi, sa nu ii lasam sa isi formeze coloniile pe dosul frunzelor sau sa acopere tulpinile pentru ca inteapa si se hranesc cu seva din tesuturile tinere. 

Frunzele atacate se usuca, bobocii nu mai infloresc. Planta in intregime are de suferit pentru ca petunia este de talie mica si atunci un atac masiv o destabilizeaza rapid.

Cititi si Cum revitalizam o planta ofilita cu apa oxigenata

Daca atacul este incipient si daunatorii sunt in numar mic pe planta puteti incerca un tratament bio si mai putin invaziv decat unul chimic. Puteti incerca combinatia intre usturoiul pisat si diferite ceaiuri cum ar fi cel de pelin sau soc sau chiar cu apa. 

Ingrijirea florilor. Ca sa preparam un litru de ceai de pelin pentru ptunii cu paduchi avem nevoie de 125 de grame de planta uscata de la plafar si o lingurita de sapun sau detergent de vase. Cu aceasta solutie racita si strecurata stropim plantele. Ca sa o facem si mai puternica putem adauga 1-2 catei de usturoi mici pisati.  Nu exagerati insa cu usturoiul pentru ca petuniile au frunze subtiri si pot fi afectate.

Cititi si Insecticide bio pe baza de ceapa si usturoi

Pulverizati direct pe afide si apoi pe intreaga planta si pe plantele din jur. Important e ca solutia sa ajunga si pe dosul frunzelor acolo unde se ascund daunatorii si unde isi depun ouale. Tratamentul trebuie repetat pana cand insectele dispar. 

Daca atacul asupra plantelor este puternic, folositi direct insecticide. Rezultate bune s-au obtinut cu Mospilan, Actara, Calypso, Decis. Dupa o saptamana repetati tratamentul pentru a elimina si noua generatie de inscete care a aparut de la ultima stropire. 

Cititi si Tratamente bio si chimice pentru omida paroasa

La fel ca si in cazul preparatelor facute in casa, e necesar si de aceasta data sa stropiti si sa pulverizati nu doar pe petunii cu paduchi ci si pe plantele din jur pentru ca insectele migreaza de pe o planta pe alta.  

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.