Pericol pentru Hibiscus: afidele, musculita alba si fainarea

Frunzele Hibiscusului sunt indicatorul sanatatii lui. Frunzele unui Hibiscus sanatos sunt de culoare verde inchis, netede, fara pete. Orice schimbare aparuta e semn ca ceva nu e in regula. Cele mai frecvente atacuri sunt cele ale afidelor si ale musculitei albe. Hibiscusul poate fi atacat de asemenea de fainare.

hibiscus

Afide sau paduchii de frunze ataca mai ales bobocii si frunzele tinere de Hibiscus. O planta atacata are frunzele contorsionate, iar in zonele intepate apar initial pete rosietice care cuprind treptat toata frunza, ducand in final la uscarea plantei. Adultii sunt vizibili cu ochiul liber. O infestare de afide slabeste o planta si o face mai vulnerabila si la alte probleme. Ele se reproduc foarte repede , prin urmare este necesar sa luam masuri rapid. Se combat cu insecticide sistemice, cel mai cunoscut tratament fiind cu Actara.

hibiscus

 

Musculita alba e unul dintre cei mai enervanti daunatori. Uneori pare ca niciun tratament nu e eficace impotriva ei! Adultii si larvele colonizeaza frunzele de Hibiscus, deseori si lastarii, intepand si sugand seva din tesuturi. In urma atacului, frunzele se usuca si cad. Pe langa asta, dejectiile eliminate de insecta favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci care influenteaza negativ procesele fiziologice ale plantelor si care in final duc la uscarea frunzelor. 

hibiscusi

Se combate destul de greu. Trebuie folosite insecticide chimice repetat si alternativ. Cele mai eficace sunt Karate Zeon, Mospilan, Admiral 10 EC, Actellic 50 EC, Decis Mega, Fastac 10 CE.

Fainarea este o boala care apare pe frunze si adesea este greu de combatut. Pe frunzele atacate apare un fel de pasla de culoare alba pe care se formeaza ciuperci, moment in care frunzele atacate par date cu faina. Aceste frunze sunt deformate, raman mai mici, se rasucesc si se usuca.

hibiscus

La fel, pasla infasoara si lastarii tineri de Hibiscus care se indoaie, se vestejesc si apoi se usuca. In timpul perioadei de vegetatie sunt necesare tratamente cu fungicide – Mirage 45 EC, Thiovit Jet, Topas.

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.