Papirusul are nevoie de umiditate mare

Papirusul (Cyperus) formeaza o tufa de tulpini inalte de pana la un metru, fiecare avand in varf o rozeta de frunze inguste, sub forma de umbrela.
Vara, la plantele mature, in varful tulpinilor, deasupra rozetei de frunze, se formeaza flori mici, colorate in galben pal, dispuse in spice mici.
Papirusul are nevoie de umiditate mare, atat in aer cat si in substrat, care se mentine permanent umed. Plantele se pulverizeaza frecvent pentru mentinerea unei umiditati relative ridicate, de 80–85%.
De asemenea, papirusul are nevoie de temperaturi ridicate. Iarna nu suporta temperaturi mai mici de 10 grade. Are nevoie de lumina multa, insa fara ca soarele sa bata direct pe frunze.
In fiecare an, primavara devreme, se schimba pamantul din ghiveci cu unul proaspat, fertil. La nevoie se schimba si ghiveciul. Odata cu transplantarea se taie tulpinile firave sau prost plasate.
Pe tot parcursul verii se fac fertilizari de doua ori pe luna cu ingrasaminte minerale complexe in alternanta cu ingrasaminte organice.
sursa foto: florawww.eeb.uconn.edu
Se inmulteste usor prin butasi. Rozeta de frunze impreuna cu o bucata de tulpina se pun in vase cu apa, cu tulpina in sus. Radacinile apar dupa doua-trei saptamani la punctul de insertie al frunzelor pe tulpina. Din acelasi punct se formează ulterior una sau mai multe tulpini. Se planteaza apoi in ghivece cu un amestec de pamant bogat in humus. In cazul plantelor mature, tufele se pot diviza. Operatiunea se face primavara devreme.
Se poate inmulti si pin seminte, dar mai greu. In acest caz, substratul in care se planteaza trebuie mentinut permanent sub apa.