Panselutele, in toate culorile curcubeului

Aproape ca nu exista culoare la care sa va ganditi si sa nu gasiti o Panseluta (Viola) in acea nuanta. Atat de diversa este paleta de culori a acestor flori! Florile sunt formate din 5 petale mari, inegale, iar petala inferioara, care este cea mai mare este prevazuta cu un pinten mare la baza. Primele flori apar din toamna, dar inflorirea maxima are loc primavara, din martie pana in iunie.
Panselutele sunt plante bienale. S-au creat insa soiuri noi care se comporta ca plante anuale si infloresc in timpul verii.
Ingrijirea florilor. Panselutele nu depasesc 25 cm inaltime si nu pun deloc probleme mari de crestere si ingrijire. Prefera solurile nisipo–lutoase, fertile, potrivit de umede. Plantati-le in zone luminoase, dar ferite de razele directe ale soarelui. Se pot adapta usor si la zonele semiumbroase.
Panselutele se inmultesc prin seminte. Puteti sa le semanati in interior, din decembrie pana in martie, pentru a inflori primavara si vara. Dupa aproximativ doua saptamani, semintele vor germina. Udati regulat pamantul cu rasaduri. Dupa 4-6 saptamani, le puteti replanta in gradina.
De asemenea, le puteti semana in gradina direct, din iulie pana in septembrie, pentru a inflori iarna si primavara. Afanati solul pana la o adancime de cel putin 30 cm si raspanditi uniform semintele. Acoperiti pamantul cu hartie de ziar pentru ca semintele de Panselute germineaza la intuneric. Mentineti constanta umiditatea solului si indepartati hartia dupa ce plantele au rasarit.
Melcii si limacsii sunt cea mai mare amenintare pentru panselute. Ei devoteaza petalele florilor. Ele pot fi atacate de asemenea de afide si omizi.
V-ar putea interesa si:
Dicentra, Cerceii doamnei din gradina
Gura leului, floarea preferata a copiilor
Craitele infloresc doua anotimpuri