5 pasi sa refolosim pamantul vechi de flori

pamantul vechi de flori

Primavara este momentul sa transplantati florile in ghivece mai mari, sa schimbati pamantul cu unul plin de nutrienti astfel incat plantele sa aiba un star bun. Ce faceti insa cu pamantul vechi de flori care nu mai are niciun fel de substante benefice in el? Il aruncati? Nici vorba! Va arat cum sa il improspatati si cum sa economisiti bani! 

Solul asigura plantelor substantele nutritive majore necesare, cum ar fi azotul, fosforul si potasiul, precum si microelemente la fel de utile pentru desfasurarea in bune conditii a proceselor din planta. In timp insa nutrientii se epuizeaza pe de o parte datorita faptului sa planta consuma, pe de alta parte pamantul este pur si simplu spalat de ploi, udari frecvente si ramane saracit de aceste substante. 

pamantul vechi de flori

Ingrijirea florilor. Specialistii au estimat ca e necesar ca de la an la an sa fie schimbat pamantul din ghiveci cu unul proaspat. Proaspat nu inseamna neaparat un pamant de flori nou cumparat. Pamantul vechi de la flori se poate reinprospata. 

Pasul 1 presupune indepartarea tuturor resturilor vegetale de la plantele care au fost in ghiveci – radacini, frunze, crengute, fie ca sunt uscate fie verzi. Se indeparteaza de asemenea stratul alb de la suprafata ghiveciului daca s-au format depuneri de minerale. 

Pasul 2 – afanati solul si maruntiti-l astfel incat sa nu ramana niciun bulgare de pamant. Intindeti pamantul intr-o tava si lasati-l sa se usuce la soare o saptamana, fara sa udati. Puteti de asemenea sa il uscati in tava cuptorului incins. Este complet uscat atunci cand din el nu se pot face bilute cu degetele. 

Pasul 3 – testati nivelul pH-ului. E important sa stiti inainte pentru a putea regla corect pH-ul solului la nivelul dorit in functie de tipul de planta pe care urmeaza sa o plantati. Despre cum modificati pH-ul solului cititi aici Ce este pH-ul si cum sa il modificam

Pasul 4 – adaugati substante nutritive in pamantul vechi de flori. Amestecul se face 1:1 cu compost bine descompus. Pentru a elimina agentii patogeni care care ar putea sa ramana in sol adaugati pulbere de neem. O gasiti la farmacii, iar proportia e de 10% din pamantul vechi de la flori. Puteti adauga si saruri Epsom care ajuta radacinile sa absoarba mai bine nutrientii si de asemenea are rolul de a reduce din stresul provocat de transplantare. Mai multe informatii despre utilizarea sarurilor Epsom in gradina gasiti aici   Fertilizarea plantelor cu sarea amara (Saruri Epsom)

Puteti adauga si perlit pentru o mai buna circulatie a aerului in sol si o retentie mai buna  apei. Despre utilizarea perlitului in gradina informatii aici Ce este perlitul si cum ajuta florile

Pasul 5 – amestecati bine si umpleti ghivecele astfel incat fiecare sa contina proportii egale din componente. 

Mai este un mod in care puteti recicla pamantul vechi de flori. Il adaugati peste resturile vegetale atunci cand faceti compostul, amestecand continuu. Va trebui sa asteptati insa luni bune pana cand sa il puteti reutiliza in gradina. Va fi insa mult imbogatit si va asigura plantelor o buna nutritie. Despre cum facem compostul cititi aici Hrana bio pentru plante. Pas cum pas cum facem compostul

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.