Ce pamant de flori cumparam. Cum citim corect eticheta de pe punga

Etichetele de pe pungile de pamant de flori contin informatii pretioase despre calitatile substratului. De aceea gasim pe piata o gama atat de variata de pamant de flori – pentru orhidee, muscate, gesneriaceae, palmieri, citrice etc. Combinatiile care se afla in pungile din comert sunt realizate in asa fel incat sa corespunda cerintelor plantelor respective, pentru o anumita perioada de timp.
E foarte important sa stim sa interpretam cifrele si simbolurile care apar pe ambalaj, chiar daca pe punga nu este specificat carui tip de planta i se potriveste.
Ingrijirea florilor. Pentru inceput ar trebui sa ne uitam la nivelul pH-ului indicat. pH-ul masoara concentratia ionilor de hidrogen dintr-un lichid apos. Pentru ca solul contine apa, a fost clasificat in functie de valoarea acestuia in mai multe categorii: acid, slab acid, neutru si alcalin. In general, pamantul are un pH cuprins intre 4 si 8. La o valoare mai mica de 4 sau mai mare de 8, plantele se usuca si mor.
Cititi si Ce este pH-ul si cum sa-l modificam
Cunoscand necesitatile plantei veti putea alege in cunostinta de cauza. In caz contrar, daca veti pune de exemplu unei plante care iubeste solul alcalin un pamant acid, radacinile vor muri imediat.
Majoritatea plantelor tolereaza un sol neutru cu un pH in jur de 7. Ficusul, Azaleea, Hortensia, Violeta africana, Gloxinia sunt plante care iubesc solul acid. Caldarusele, nemtisorii, lavanda sunt plante care cresc bine in solurile alcaline.
Cititi si 10 cactusi si suculente care infloresc mult si se cresc usor
Tot pe eticheta veti gasi simbolurile NPK – sunt macroelementele absolut necesare pentru dezvoltarea plantelor: azot, fosfor si potasiu.
Azotul (N) este necesar plantelor pentru crestere si asigură dezvoltarea vegetativă a plantei. Plantele folosesc azot in aproape toate procesele metabolice. Prea putin azot poate duce la incetinirea cresterii. Folositi cu moderatie pentru ca prea mult azot poate arde frunzele: marginile se coloreaza in maro inchis. Au nevoie de azot in cantitate mai mare in special plantele decorative prin frunze: ficus, yucca, dracaena, ferigile etc
Cititi si Azotul (N) – ce rol are, cum ne dam seama de deficiente si supradoza
Fosforul (P) intareste radacinile si asigura flori si fructe sanatoase. Este un element deosebit de important pentru primele faze de dezvoltare a plantelor si creste rezistenta lor. Plumeria este un exemplu bun de planta acre are nevoie de fosfor mult ca sa infloreasca. Sunt si plante cum este Hibiscusul care nu tolereaza bine fosforul, iar in doze mari, acesta va afecta florile.
Cititi si Fosforul (P) – ce se intampla cand plantele nu au suficient fosfor
Potasiul (K) are un rol major in fotosinteza, procesul esential prin care plantele elibereaza oxigen si formeaza glucoza. Aceasta glucoza este necesara plantelor in procesul de producere a florilor. Potasiul atrage, de asemenea, apa in fiecare celula a plantei fiind in acelasi timp responsabil si de absorbtia substantelor nutritive necesare dezvoltarii echilibrate a plantelor. Hibiscusul este o planta care are nevoie de mai mult potasiu pentru a inflori.
Vom intalni si alte simboluri pe pungile de pamant de flori, sunt celelalte macroelemente si microelemente esentiale pentru cresterea plantelor.
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material despre ce pamant de flori cumparam si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/