Paianjenul rosu – cum combateti cel mai periculos acarian

Paianjenul rosu (Tetranychus urticae) este cel mai periculos si raspandit acarian. Incepand din martie-aprilie pana la sfarsitul lunii noiembrie, paianjenul rosu e intalnit in toate zonele de vegetatie, pe cele mai importante culturi.

Ingrijirea florilor. Ataca peste 90 specii de plante. Colonizeaza partea dorsala a frunzelor. Femelele depun oualele intr-o panza, pe partea inferioara a frunzelor, mai ales de-a lungul nervurilor. Inteapa frunzele si se hranesc cu sucul celular. Pe frunzele atacate apar la inceput pete de culoare galbena, care se transforma in rosu sau maro.

Decolorarea incepe de la la baza frunzei, inainteaza de-a lungul nervurii principale si cuprinde in final toata suprafata. Frunzele atacate se usuca si cad. Se intampla ca, in cazul unui atac masiv, planta sa piarda 80-100 % din numarul de frunze. Lastarii frunzelor atacate nu mai cresc.

Alaturi de afide, paianjenul este principalul vector de transmitere a virusilor la plante.
In natura, Paianjenul rosu p
rezinta 10 generatii pe an, dar in spatii protejate este mult mai prolific, poate ajunge la 20 de generatii.

In natura ierneaza in stadiu de adult, sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau buruieni uscate, in pamant. Femelele apar primavara devreme, in unii ani incepand din luna aprilie, o data cu pornirea in vegetatie a plantelor.

Cum il recunoasteti. Femela de paianjen rosu are corpul de forma elipsoidala, de pana la o jumatate de milimetru lungime. In ciuda numelui, nu toti paianjenii rosii sunt rosii. Unii indivizi pot fi de culoare galben.

Masculul are corp piriform, mai mic decat femela, cam 0.35 mm lungime, mai deschis la culoare. Larva are forma elipsoidala, de culoare galben. Oul are forma sferica, este neted, si imediat dupa depunere are aspect albicios, sticlos, iar pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galbena-portocalie.
Cum il combateti. 
Primul tratament trebuie facut primavara, iar tinta o reprezinta femelele hibernante, inaintea de depunerea oualelor.

Produse acaricide eficiente in combaterea paianjenului sunt Nissorun 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Safran, Kenemite SC. Respectati intotdeauna instructiunile de pe ambalaj si dozele recomandate. Ca acricid bio puteti folosi extractul de uzici sau de coada calului.

Stropiti intotdeauana si plantele din jur, chiar daca nu au fost atacate inca. Paianjenii migreaza usor de la o planta pe alta cand nu mai au conditii prielnice.

V-ar putea intersa si:

Zeama de urzici, insecticid si ingrasamant bio

Buruiana care vindeca florile: Coada calului

Paduchele testos al trandafirului – cum il combateti


 

Tratamente contra insectelor – cand si cum le faceti

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.