Paduchii Leandrului – metode de combatere

Pe cat de mici sunt Paduchii Leandrului, pe atat de daunatori sunt. Priviti cu atentie frunzele, insectele sunt vizibile cu ochiul liber. Paduchele galben al Leandrului colonizeaza varfurile lastarilor, ramurile tinere si frunzele. Mai intai colonizeaza partea inferioara a frunzei, insa in cazul unui atac major invadeaza intreg lastarul. Insecte inteapa frunzele sau petiolul si sug seva elaborata din plante. Din aceasta cauza, frunzele atacate se ingalbenesc si apoi se usuca. Plantele atacate nu se mai dezvolta si de asemenea nu mai infloresc.

Paduchele galben al Leandrului se inmulteste continuu in apartamente, iar vara si in natura cand plantele sunt scoase in curti si pe terase.

O alta afida care ataca Leandrul este Paduchele alb (Aspidiotus hederae). Este o insecta polifaga. Si ea este vizibila cu ochiul liber. Femela are 1-2,5 mm lungime, cu scut de pana la 3,9 mm. Masculul este mai mic, ajunge pana la 1, 5 mm.

Paduchele alb colonizeaza frunzele, ramurile, mugurii vegetativi si floriferi, sugand seva din tesuturi. La invazii mari organele plantelor pot fi acoperite complet de scuturi, sub care se gasesc femelele si larvele.

Ataca peste 200 de specii de plante. In afara de leandru cad victime lamaiul, mimoza, agave, dafinul. In apartamente Paduchele alb al Leandrului se dezvolta continuu si are 1-3 generatii pe an. Plantele atacate se opresc din crestere si cu timpul se usuca.

Ingrijirea florilor. Paduchii Leandrului se combat cel mai eficient cu insecticide – produse de contact, in primul rand si produse sistemice. Insecticide utilizate pentru combaterea afidelor sunt: Mospilan, Actara, Calypso, Nuprid, Dantop, Movento, Decis.

In paralel, puteti apela la capcane cu lipici pentru a elimina Paduchii Leandrului, insa folosind doar aceasta metoda, fara sa combinati cu substante chimice, nu veti reusi sa ii eliminati total.

Sursa foto: http://www.zenthroughalens.com, https://commons.wikimedia.org

V-ar putea interesa si:

Cum combteti musculita alba de sera

Paduchele verde al trandafirului – cum scapati plantele de el

Paduchele testos al trandafirului – cum il combatem


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.