Paduchi verzi pe trandafiri – cum scapati plantele de afide

Paduchele verde al trandafirului (Macrosiphum rosae) este o insecta pe cat de raspandita, pe atat de daunatoare. Paduchii sug seva din lastarii tineri dar și din boboci, blocand dezvoltarea acestora.

Paduchele verde al trandafirului are o dezvoltare dioecica, adica are nevoie pentru dezvoltare de doua organisme gazda. Planta gazda primara este trandafirul, iar plantele gazda secundare sunt diferite specii ierboase.

Cititi si Fainarea – o boala a plantelor cauzata de ciuperci parazite

 

Ingrijirea florilor. Insecta ataca mai ales trandafirul, preferand soiurile cultivate, dar si zmeurul si coacazul. Paduchele formează colonii pe bobocii florilor, pe lastarii tineri si pe partea inferioara a frunzelor. Frunzele atacate se incretesc, apoi se ingalbenesc, se usuca si cad. Bobocii atacati nu se mai deschid sau se deschid cu greutate, formand flori mici.

Cititi si Afidele (paduchii plantelor) – metode bio de combatere

Afidele secreta pe plante o substanta lipicioasa cu aspect stralucitor, bogata in zaharuri. Organele atacat e sunt acoperite cu “roua de miere”. In acest fel, pe plantele atacate se vor instala mai usor ciupercile saprofite, iar alte insecte sunt atrase de aceste secretii. Afidele sunt principalul vector de transmitere a virusurilor la trandafir.

paduchele verde al trandafirului

Pentru combaterea chimica se aplica stropiri de iarna, in timpul repausului vegetativ, si tratamente in perioada de vegetatie, la semnalarea primelor atacuri. Distrugerea plantelor gazda secundare contribuie la reducerea numarului de daunatori. Distrugerea manuala si spalarea cu furtunul cu jet puternic de apa nu rezolva problema.

Cititi si Frunze decolorate (cloroza ferica) – cauze si remedii

In fitofarmacii gasiti produse pentru a combate eficient paduchele verde al trandafirului. Printre cele mai eficiente produse se afla Actara, Calypso, Dantop, Eforia, Karate Zeon. Respectati intotdeauana dozajul indicat pe ambalaje. O doza mai concentrata poate intoxica planta, una prea diluata o face ineficienta. Tineti seama si de faptul ca in cazul unor produse trebuie sa treaca o anumita perioada de la aplicarea tratamentului pana la recoltarea fructelor.

Cititi si Cand si cum se uda cactusii si suculentele

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor pentru a evita aparitia afidelor rezistente la anumite produse.

V-ar putea interesa si:

Zeama de urzici, insecticid si ingrasamant bio

Ficus – de ce se ingalbenesc, se usuca si cad frunzele

Gandacul de Colorado – metode de combatere


 

Trimite unui prieten :)

4 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.