Paduchele testos al trandafirului – cum il combatem

stropim trandafirii toamna

Alaturi de Paduchele verde al trandafirului (Macrosiphum rosae L.) un alt paduche care da de furca gradinarilor este Paduchele testos (Aulacaspis rosae Bché.). Il recunoasteti usor – femela are corpul piriform de culoare roz. Scutul femelei este de culoare alba, mai mare decat cel al masculului.

paduchele testos

Masculul este de culoare roscată, cu aripile albe. Scutul mascul este liniar, albicios, prevăzut cu 3 carene.

Larvele primare la paduchele testos apar la sfarsitul lunii mai si se raspandesc si formeaza colonii pe ramurile trandafirului. Adultii apar incepand din luna septembrie. Dupa imperechere masculii mor. Larvele si femelele colonizeaza ramurile si tulpinile din care sug sucul celular.

Cititi si De ce nu infloreste bujorul dupa ce e mutat

In urma atacului frunzele raman mici, se ingalbenesc, se usuca si cad, bobocii florali nu se deschid, tesuturile lastarilor nu se lignifică, se necrozeaza si scoarta se exfoliaza. La atacuri puternice ramurile si lastarii sunt acoperte cu o crusta formata din scuturile albicioase ale paduchelui.

paduchele testos

Ingrijirea florilor si combatere. Combaterea chimica se face in perioada de repaus vegetativ si in timpul perioadei de vegetatie. Dupa caz, tratamentele de vara se pot repeta la 8 -12 zile.

Cititi si Tamarix, flori pufoase ce imbraca ramurile

Printre cele mai eficiente produse pentru a combate paduchele testos se afla Actara, Calypso, Dantop, Eforia, Karate Zeon. Respectati intotdeauana dozajul indicat pe ambalaje. O doza mai concentrata poate intoxica planta, una prea diluata o face ineficienta. Tineti seama si de faptul ca in cazul unor produse trebuie sa treaca o anumita perioada de la aplicarea tratamentului pana la recoltarea fructelor.

Cititi si Coreopsis – culori superbe ce atrag fluturii

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor pentru a evita aparitia afidelor rezistente la anumite produse.

V-ar putea interesa si:

Trandafirii copacel trebuie protejati bine de frig

Cum combateti musculita alba de sera

Gandacul de Colorado – metode de combatere

Cum scapati de Focul bacterian, o boala grava


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.