Oxalis – ce facem cu plantele toamna si iarna

oxalis

Trebuie sa spunem de la inceput ca toate speciile de Oxalis au nevoie de repaus iarna. Daca au fost bine ingrijite in timpul verii, plantele au inflorit abundent. O data cu scaderea temperaturilor insa, e momentul sa le permitem sa intre in repaus, perioada care le va ajuta sa infloreasca la fel de frumos in anul urmator.

Ingrijirea florilor. Vom analiza principalele specii de Oxalis si modul in care se comporta ele in perioada rece.

oxalis

Oxalis deppei este cel mai comun din familia lui. Numit si trifoiul cu 4 foi, are ca semn distictiv pata inchisa la culoare de pe frunze. El nu suporta temperaturile scazute, prin urmare va ierna la interior. Dupa ce florile se trec, frunzele incep sa se zbarceasca. E momentul sa incepeti sa rariti udarile si in final sa le opriti. Ca urmare, frunzele se vor usca si vor disparea de tot. Bulbul poate ramane in ghiveciul in care a fost plantat, dar mutat la interior, intr-un loc cu temperaturi scazute, dar pozitive.

Primavara verificati bulbii sa vedeti daca sunt sanatosi, daca nu au fost atacati de ciuperci parazite care duc la mecegairea lor. Daca sunt albi si fermi inseamna ca sunt sanatosi si puteti relua udarile o data ce ati mutat ghiveciul intr-un loc cu temperaturi mai ridicate si la lumina.

Puteti de asemenea sa scoateti bulbii din pamant o data ce frunzele s-au uscat si sa ii depozitatti pe perioada iernii in pungi de hartie, in talas, la intuneric si intr-un loc unde ventilatia este buna. Primavara ii plantati in ghivece, reluati udarile si planta va reveni la viata.

Cititi si Oxalis deppei, trifoiul norocos cu 4 foi

 

Intr-un mod similar procedati si cu Oxalis triangularis, trifoiul fals cu frunze mov. Si el are nevoie de circa 3-4 luni de repaus pe an dupa ce a inflorit. Ierneaza la interior.

Cititi si Cum se ingrijeste Oxalis cu frunze mov (Oxalis triangularis)

oxalis

Fata de celelalte doua specii, Oxalis versicolor poate ierna afara, daca este protejat solul unde este plantat. Bulbii pot ramane in acelasi loc mai multi ani, cu conditia sa ii protejati de frig iarna. Acoperiti planta cu un strat de paie sau frunze uscate.

Bulbii care se planteaza toamna vor inflori la mijlocul primaverii. Exista de asemenea posibilitatea sa ii plantati primavara, dar atunci perioada de inflorire va fi mai tarzie. Important este insa ca dupa ce florile sa trec sa ingrijiti planta in continuare o perioada, chiar daca frunzele incep sa se ingalbeneasca si in final mor. Dupa ce florile se trec planta se hraneste pentru a acumula substante hranitoare necesare infloririi din anul urmator.

Daca Oxalis versicolor nu ierneaza in gradina, asigurati-va ca bulbii stau intr-un loc cu temperaturi mici, la intuneric si intr-un loc fara umezeala. Daca planta nu parcurge aceasta perioada de frig nu se declanseaza inflorirea in anul urmator.

Cititi si Oxalis versicolor – o planta mica, dar de mare efect

 

V-ar putea interesa si:

Metode neconventionale de a inmulti Anthurium

Amanuntul esential fara de care Strelitzia nu infloreste

Planta de cauciuc, toxica, dar exotica


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.