Orhideele atacate de paduchi – tratamente bio si chimice

Orhideele atacate de paduchi reprezinta o problema mare cu care se confrunta iubitorii de flori. Orhideele sunt plante sensibile care cad adesea prada atacului daunatorilor. Pe frunzele si tijele lor florale ajung adesea paduchi sau afide care migreaza de pe alte plante. Pentru ca insectele se inmultesc extrem de repede formand colonii in doar cateva zile, se intampla adeseori sa fie descoperite cand deja se vad efectele atacului: frunze ingalbenite, flori deformate, incetinirea cresterii plantei.

Pe spatele frunzelor sunt cantonati intrusii, grupati in colonii. Paduchii sunt mici si pot fi colorati in verde, negru sau rosu. Paduchii testosi sunt si mai vizibili. Carapacele lor sunt prinse de frunze si tije. Daca nu este oprit, acesta poate acoperi planta in intregime. Afidele se hranesc cu tesuturile verzi ale plantei. Inteapa si sug sucul celular, iar Orhideele atacate de paduchi au frunze ingalbenite si deformate.

Daca priviti cu atentie frunzele si tijele veti vedea ca sunt acoperite cu secretii lipicioase numite roua de miere care nu sunt altceva decat dejectiile insectelor.

Secretia lasata pe frunze atrage dupa sine atacul de Fumagina. Fumagina este o ciuperca. Pe frunze si tijele florale se formeaza cruste negricioase, asemanatoare funinginei. Aceste cruste acopera numai partea superioara a frunzelor, cea inferioara pastrandu-si culoarea verde. Uscarea frunzelor incepe de la margine.

Ingrijirea florilor. Orhideele atacate de paduchi pot fi tratate cu succes, atat prin metode bio cat si chimice. Puteti folosi in prima faza, daca atacul nu este foarte puternic, solutie de apa cu sapun cu care tropiti planta. Pentru a fi eficienta, solutia trebuie sa ajunga pe fiecare insecta. Fiti precauti insa, prea multe folosiri pot afecta planta. Solutia nu ar trebui folosita de mai mult de 3 ori la rand. Uleiurile horticole functioneaza pe acelasi sistem ca si solutia de apa cu sapun: sufoca insectele.

In cazul in care atacul e puternic, folositi insecticide sistemice pentru a scapa de afide. Substanta intra in planta si circula impreuna cu seva bruta, iar afidele care inteapa celula o consuma si mor. Nu e suficient un tratament. Repetati dupa o sapatamana si apoi dupa inca o saptamana. Respectati intotdeauana dozele indicate pe ambalaj. O doza mai concentrata poate intoxica planta, una prea diluata o face ineficienta.

sursa foto: orchidplantcare.info

 

V-ar putea interesa si:

Ce faceti cu tijele de orhidee dupa inflorire

Perioada de repaus, foarte importanta pentru orhidee

Cum ingrijiti Phalenopsis, cea mai iubita orhidee

 

Secretii lipicioase pe frunze – cauze si tratamente


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.