Orhideea tigru Stanhopea, flori mari si parfumate

Stanhopea tigrina (Orhideea tigru) este o orhidee foarte parfumata, cu o forma neobisnuita, asemeneatoare unui cap de taur. Culoarea insa, galben–crem cu striatii si pete rosii aduc aminte de pielea unui tigru, de unde si numele tigrina.

Este o orhidee epifita, adica foloseste alta planta drept suport, fara a fi insa o specie parazita. Stanhopea are flori mari, foarte frumos mirositoare, grupate cate 2-4 in cate doua inflorescente lungi de peste 15 cm, care atarna. Florile apar in perioada de vara si toamna.

Stanhopea_tigrina

Exista varianta nigroviolacea Predator foarte spectaculoasa. Ea are pete inchise la culoare, aproape negre, pe petale si sepale. Numele i se trage de la extraterestrul din filmul cu acelasi nume.

Orhideea tigru isi are orginile in padurile tropicale din Mexic, America Centrala si America de Sud. Stanhopea manifesta geotropism pozitiv, adica poate creste cu o anumita orientare fata de verticala locului, sub influenta gravitatiei. Se cultiva in ghivece suspendate, cu orificii laterale largi care sa permita ieşirea si cresterea pendenta a tulpinilor florale.

Prefera semiumbra si temperaturile moderate. Are nevoie de substraturi foarte usoare, bine aerisite si drenate. Se uda moderat in timpul verii si rar, atat cat sa nu se ususce de tot, iarna. In schimb, umiditatea atmosferica se mentine la valori ridicate – 80 % in timpul sezonului cald. Pentru asta trebuie sa pulverizati Orhideea tigru, fara insa a stropi cu apa si florile pentru ca putrezesc.

In mediul natural, polenizarea florilor se face cu ajutorul unor bondari, cunoscuti sub numele de albine de orhidee.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

 

V-ar putea interesa si:

Plumeria infloreste daca ii administrati fosfor

Cele mai mari flori din lume

Me-O My-Oh, ce Hibiscus!

 

Crinul tigrat (Lilium tigrinum) are doua tipuri de bulbi. Inmultirea si ingrijirea


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.