Orhidee cu frunze lipicioase. Cauze si tratamente

orhidee cu frunze lipicioase

Doua sunt cauzele cel mai des intalnite in cazul cand avem de-a face cu orhidee cu frunze lipicioase. 

Prima si cea mai grava este legata de atacul unor daunatori cum ar fi afidele si musculita alba. A doua cauza este naturala si deloc periculoasa pentru planta. Ne ocupam de fiecare caz in parte. 

orhidee cu frunze lipicioase

Ingrijirea florilor. Spuneam ca grav este atunci cand avem orhidee cu frunze lipicioase din cauza daunatorilor, afidele si musculita alba fiind insectele care provoaca cel mai des asta. 

Afidele sunt mici, se ascund pe dosul frunzelor si trec adesea neobservate pana apar petele lipicioase pe frunze, iar planta incepe sa se usuce. 

Cititi si Radacini bolnave la orhidee. Cu ce se trateaza

Afidele ataca planta pe 3 paliere. 

  • In primul rand inteapa si suge seva plantei, impiedicand zaharurile si nutrientii sa hraneasca planta. 
  • In al doilea rand, afidele poarta virusuri periculoase care pot contamina planta in mod iremeniabil atunci cand frunzele sunt intepate. 
  • In al treilea rand roua de miere, secretia lipicioasa pe care o lasa pe frunze si care reprezinta dejectiile insectelor este un mediu bun de dezvoltare pentru ciuperci parazite. 

Cititi si De ce nu fac seminte florile involte (batute, duble)

Un alt daunator care isi lasa dejectiile lipicioase pe frunze este musculita alba. 

Roua de miere este predispusa la formarea mucegaiului, care va lasa pete cenusii pe frunze. Acest mucegai este o infectie fungica. Daca este lasata netratata poate provoca daune semnificative.  

Puteti utiliza periodic ulei horticol (sau ulei de neem) pentru a preveni viitoarele infestari. Aceste uleiuri pot preveni si o serie de boli fungice. 

Cititi si Planta a fost udata prea mult. Cum o salvam

De fiecare data cand achizitionati o orhidee noua pastrati-o in carantina timp de trei saptamani inainte de a o pune langa celelalte plante. Acest lucru va proteja plantele vechi de insecte daunatoare.

Pe parcursul acestei carantine de trei saptamani, verificați zilnic planta daca au aparut insecte. Daca sunt identificate inainte de a se inmulti prea mult sunt mai usor de combatut. 

Cititi si Inmultirea orhideelor: Keiki

Daca ati descoperit daunatorii dupa ce a aparut secretia lipicioasa, e important sa folositi alaturi de insecticid si un fungicid. 

Contra afidelor puteti folosi Decis, Calyso, Faster, Karate Zeon, Mospilan, Fastac 10 CE. 

Musculia alba de sera se combate cu insecticide: Karate Zeon, Mospilan, Admiral 10 EC, Actellic 50 EC, Decis Mega, Fastac 10 CE.

Cititi si Cum alegem cel mai bun ghiveci pentru orhidee

Ca fungid puteti folosi pentru Alternarioza Equantion (sistemic), ROVRAL 500SC (sistemic), BRAVO (de contact). In cazul Fusariozei, specialistii recomanda un tratament Topsin impreuna cu Pikalin.

Exista si o a doua cauza pentru orhidee cu frunze lipicioase. Bobocii si florile unor specii de orhidee secreta o seva pe care producatorii de orhidee o numesc happy sap (seva fericita). Planta o produce pentru a atrage polenizatorii.

Se intampla ca uneori sa ajunga aceasta seva si pe frunze, iar ele sa devina lipicioase. Se indeparteaza usor cu apa, fara sa fie vreun motiv de ingrijorare. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.