Octombrie in gradina. Ce se taie, ce se planteaza

In octombrie in gradina e mult de munca. Sunt multe lucrari care se fac pe de o parte pentru intretinere, pe de alta pentru a mentine sanatatea plantelor. Si tot octombrie e o luna foarte buna pentru amenajarea si plantarea de noi specii.
Ingrijirea florilor. Incepeti amenajarile prin protejarea plantelor pe care deja le aveti. Scoateti bulbii si radacinile tuberizate sensibile cum ar fi cele ale daniilor, gladiolelor, begoniilor, cele de Montbretzia sau de cale.

Plantele sensibile la frig fie ca au fost plantate dintre in gradina, fie au stat in ghivece, trebuie introduse la iernat. Cele mai multe au de suferit daca temperatura scade sub 12 grade.
Odata ce ati eliberat locul, puteti sa incepeti sa curatati florile perene, arbustii ornamentali si cei fructiferi. Indepartati partile care s-au uscat, dar si cresterile crude care vor avea de suferit peste iarna petru ca lemnul nu s-a maturizat.
Cititi si Transplantarea tufelor – cand si cum se face
Trandafirii tufa trebuie curatati si ei, la fel si cei cataratori. Asigurati-va ca tulpinile sunt bine prinse si nu vor fi rupte de vantul puternic de toamna. E mai bine ca frunzele cazute de la trandafiri sa nu le compostati. Uneori ele sunt atacate de ciuperci parazite si daca incercati sa produceti ingrasamant din ele riscati sa contaminati si alte plante.
Cititi si Divizarea tufei – cand si cum se realizeaza corect
Octombrie in gradina e un moment bun si pentru mutarea si divizarea tufelor mature. Tot acum puteti sa plantati arbusti ornamentali si fructiferi, fie cu radacina nuda fie in ghivece.
Pentru o gradina de primavara foarte colorata plantati inca din octombrie bulbi de lalele, narcise, zambile, crocusi, ghiocei sau chinodoxa.
Cititi si 10 flori pe care le semanam toamna in gradina
Galbenele, albastrele, Cleome, Cosmos, florile de piatra, dar si patrunjelul sau oregano se seamana in octombrie direct in gradina.