Nu pune cojile de nuci la plante! De alune, da!

Cojile fructelor din categoria nucilor – migdale, fistic, alune, nuci etc – se impart in doua categorii. Pe de o parte avem nucile, in cealalta categorie – restul. Ce face diferenta intre ele – o anumita substanta pe care nucul o contine – juglona. Este aceeasi substanta care coloreaza degetele atunci cand curatam cojile de nuci verzi – juglona formeaza o combinatie cu proteinele din piele.
Concentratiile de juglona sunt cele mai mari in muguri, cojile de nuci si radacini, dar se gasesc si in frunze si tulpini. Chiar si dupa compostare pot elibera juglona, asa ca nu se pune problema folosirii cojilor de nuci pentru mulci.

Juglona este o substanta inhibitoare de crestere pentru alte specii de plante. Afecteaza plantele din jur si intoxica solul, de aceea sub nuc si in jurul lui nu este recomandata cultivarea plantelor sensibile. Toamna frunzele de nuc se aduna si se ard, in niciun caz nu se composteaza si nici nu se incorporeaza in sol.
Ingrijirea florilor. Cojile de alune (arahide) e indicat sa fie maruntite si udate inainte sa fie puse la compostat. Specialistii recomanda sa fie lasate la inmuiat timp de 12 ani inainte sa ajunga in gramada de compost.
Dacă puneti ca compostat coji de alune care au fost inainte date prin sare, atunci schimbati apa in care le-ati pus la inmuiat cel putin o data pentru a scapa de surplusul de sare.
Cojile de migdale si de fistic sunt rezistente la descompunere si prin urmare nu furnizeaza elemente nutritive solului, nu influenteaza nici pH-ul. Pot fi folosite la mulcire cu exceptia zonelor in panta sau unde este vant puternic pentru ca, fiind usoare, cojile de fistic de exemplu sunt mutate de curent.
Cojile de fistic si de migdale pot fi de asemenea folosite pentru aerarea solului. Sparte cu ciocanul si amestecate in pamant, vor ajuta la o mai buna circulatie a apei si a aerului in sol.
Puteti pune un strat de coji de fistic la fundul ghiveciului, in loc de stratul de ceramica sparta pentru a nu se obtura cu pamant gaurile de scurgere ale vasului. In acest fel apa se scurge mai bine si radacinile plantelor nu risca sa putrezeasca daca stau in apa.
Cojile de alune pot fi de asemenea folosite in stratul de mulci. Daca intentionati sa acoperiti solul pentru ca plantele decorative sa nu fie invadate de buruieni, atunci puteti folosi coji de alune in amestec cu scoarta de copac. Mulcirea cu scoarta si coji este mult mai eficienta decat cea cu paie.