Muscata parfumata si muscata caliope – regenerarea la muscata primavara

muscata primavara

Daca au stat la rece in repaus peste iarna, muscatele sunt deshIdratate, vlaguite si fara frunze, plactic niste bete cu radacina care trebuie readuse la viata prin stimularea proceselor care au loc firesc in planta. Despre regenerarea la muscata primavara vorbim in acest material, fie ca au fost in repaus, fie ca nu, fie ca e muscata parfumata, fie muscata caliope. 

Si in situatia in care nu au trecut prin perioada normala de repaus si au ramas in vegetatie muscatele au nevoie de stimulente pentru a se regenera anumite parti din planta. 

taieri muscate primavara

Ingrijirea florilor. Cel mai important stimulent pentru cresteri sanatoase este taierea. Martie e o perioada buna sa se faca aceste lucrari. Regula in lumea vegetala este ca de unde tai de acolo creste. Iar muscatele nu fac exceptie, fie ca vorbim de muscata caliope sau muscata parfumata. Din locul unde taiati vor aparea noi lastari. Taierile sunt necesare mai ales in cazul in care avem muscate batrane, care au lastari lemnificati si care in timp pe masura ce se inatresc se degarnisesc si raman fara flori si frunze. 

Taierile se fac in functie de starea plantei. Daca a trecut cu bine peste iarna, nu are lastari subtiri si alungiti (in cazul muscatelor mentinute in vegetati) sau lemnificati si golasi, muscatele se taie la 4-5 noduri. 

Documentare suplimentara despre muscate

Cum se taie muscata corect pentru o inflorire bogata

Daca planta arata urat si dezvoltarea ei ulterioara este in pericol din cauza cresterilor deja existente, se poate taia si mai drastic. Important, nu lasati pamantul sa se usuce dupa ce faceti taierile, udati moderat dar constant. Planta pierde si asa apa in urma taierilor, nu trebuie lasata sa se deshidrateze.  

Trebuie taiata orice tulpina care pare nasanatoasa – moale, goala pe dinauntru, de culoare inchisa. Tulpinile sanatoase raman ferme daca sunt usor apasate intre degete. 

Documentare suplimentara despre muscate

Frunze galbele la muscata – cloroza

Daca raman netaiate, muscatele caliope si parfumate vor inflori, dar mai putin, la capatul unor lastari lungi care se apleaca sub greutatea florii, chiar daca nu avem de-a face cu o muscata curgatoare. 

Regenerarea la muscata primavara se face ulterior si cu fertilizari. Lasati o pauza de cel putin 2 saptamani intre momentul in care ati facut taierile si momentul in care incepeti fertilizarile. E absolut necesara plantei in primul rans pentru a-si cicatriza ranile provocate de taieri, apoi pentru a-si relua functiile la parametri normali dupa ce in perioada de repaus totul a fost incetinit. 

Documentare suplimentara despre muscate

Ciupirea muscatelor – cum, cand si de ce se face

Prima doza de fertilizant nu se aplica la concentratia maxima, diluati la jumatate pentru a pregati planta pentru ce urmeaza. Ulterior mentineti ritmul de fertilizari la doua saptamani, cu ingrasamantul la concentratia indicata de producator pe ambalaj. 

Si inca un aspect de care trebuie sa tineti cont in aceasta perioada de regenerare a plantei, trecerea de la interior la exterior se face treptat, pentru a acomoda muscata cu temperaturile mai scazute de afara. 

VIDEO AICI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.