Muscata – flori multe sau flori mari?

Muscata (Pelargonium), originara din Europa de Sud si Africa, a devenit una dintre cele mai iubite plante de apartament. In functie de ceea ce cautati – o planta cu flori mari, spectaculoase, dar care infloreste o perioada mai scurta – sau o planta care va bucura cu florile ei ceva mai mici din primavara pana in toamna si uneori chiar iarna, puteti alege una din cele peste 170 de specii. Speciile cele mai cultivate ca plante de interior sunt: Pelargonium zonale, Pelargonium peltatum si Pelargonium grandiflorum.

Cea mai intalnita dintre ele este Pelargonium zonale, muscata obisnuita.

pelargonium zonale

Decoreaza case, terase si chiar gradini multe luni. Florile sunt simple sau involte, colorate in rosu, roz, violet sau alb, mai rar chiar galbene. Infloresc din primavara pana toamna, iar uneori, daca nu sunt bagate in repaus, chiar si iarna. Frunzele au un miros intepator. Sunt rotunde si sunt acoperite cu perisori albi, fini. Tulpina are tendinta de a se lignifica la baza.

Este pretentioasa fata de lumina, are nevoie de spatii luminoase si suporta foarte bine soarele direct. Udarea in sezonul cald se face astfel incat substratul sa ramana permanent reavan.

Pelargonium peltatum (muscata curgatoare) are lastari lungi si subtiri. Spre deosebire de muscata clasica, cea curgatoare nu are perisori pe frunze si nici mirosul caracteristic. Frunzele sunt lucioase, suculente, cu lobii usor ondulati.

pelargonium peltatum

Florile sunt grupate in inflorescenta. Sunt simple sau involte, de culoare rosie, roz, violet sau alba. Infloresc din primavara pana toamna.

Pelargonium grandiflorum e cunoscuta ca muscata englezeasca sau muscata regala). Este muscata cu cele mai mari flori.

pelargonium grandiflorum

Petalele sunt catifelate, colorate in roz, rosu, violet si alb cu o pata inchisa la culoare la baza. Specialistii au creat soiuri noi, spectaculoase, unele cu petale grena, aproape negre. Spre deosebire de celelalte muscate, aceasta infloreste mai putin, doar primavara si vara. Frunzele sunt si ele mai mari, rotunjite, verde intens.

Muscatele se inmultesc foarte usor prin butasi de varf si fragmente de lastari cu 2–3 noduri. Perioada optima este la sfarsitul verii in lunile august – septembrie si la inceputul primaverii, in februarie – martie.

Muscata englezeasca se butaseste la sfarsitul verii pentru ca plantele nou formate sa beneficieze de diferente mai mari de tempertaura intre zi si noapte in timpul iernii astfel incat in primavara sa infloreasca mai mult.

In timpul infloririi, plantele se fertilizeaza de doua ori pe luna cu ingrasaminte complexe. Folositi unul cu o concentratie mare de Potasiu (K) si mai mica de Fosfor (P). Specialistii recomanda formula 18-6-26 la plantele aflate la debutul si in timpul infloririi.

Sursa foto: agreengarden.com, forum.flowersnet.info, www.kvetinynadobirku.cz

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.