Murraya exotica, floarea care miroase ca portocalul

Murraya exotica este un arbust mic, cu frunze colorate in verde intens, compuse, care ajunge pana la 50 cm inaltime. Florile au un puternic parfum, la fel ca al florilor de portocal. Sunt mici, albe, cerate, cu 5 petale. Infloreste mult din primavara pana la inceputul verii.

Dupa ce florile se trec, locul lor e luat de fructe mici, ovale, de culoare rosie.

Murraya are nevoie de lumina si caldura ca sa se dezvolte frumos. Temperatura optima pentru crestere si inflorire este in jurul valorii de 22 grade. Substratul trebuie sa fie bine drenat, fertil, bogat in humus, de la mediul acid la neutru, cu un pH intre 5,5 si 7. Trebuie mentinut in permanenta umed, nu lasati pamantul sa se usuce intre udari.

murraya

Murraya se inmulteste prin seminte si butasi. Inmultirea prin seminte, desi mai la indemana si usoara, dureaza foarte mult. Astfel, de la semanat pana cand planta infloreste dureza aproximativ doi ani. Semintele se seamana la suprafata, in turba.

Inmultirea prin butasi este mai dificila. Odata prelevati, butasii de varf se trec printr-un stimulent de inradacinare si se planteaza intr-un substrat fertil.

Pamantul de la suprafata ghiveciului se inlocuieste in fiecare primavara, iar o data la 2-3 ani se transplanteaza intr-un vas mai mare, intr-un substrat proaspat.

Murraya este o planta de sera calda, ea poate fi tinuta si iarna in aceleasi conditii ca vara. Totusi, pentru ca in anul urmator sa infloreasca frumos, e necesar sa treaca printr-o perioada de odihna. Repausul de care are nevoie nu este unul profund, ci scurt, de numai o luna. In aceasta perioada plantele se tin in spatii bine luminate, cu temperatura in jur de 15 grade. Se uda mai rar, lasand substratul sa se usuce intre doua udari.


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.