Monarda, menta indiana parfumata

Monarda, mai cunoscuta si sub denumirea de menta indiana, este o planta rustica, viguroase, care poate creste pana la 1 metru si jumatate inaltime. Are un frunzis foarte decorativ, colorat in verde intens. Florile pot fi rosii, mov, albe sau roz si sunt o atractie pentru albine, fluturi si alte insecte benefice. Florile se deschid de la interior catre exterior, astfel incat mijlocul pare ca se mareste. Planta, in intregime, este aromata si comestibila.

monarda

Este parfumata si arata minunat in gradinile de plante aromatice si in straturile de flori. Taiati in mod regulat florile ofilite, pentru a prelungi perioada de inflorire. In felul acesta, planta va inflori toata vara.

Ingrijirea florilor. Monarda este o planta perena deloc pretentioasa. Planta de gradina are nevoie de un loc insorit, cu sol umed. Poate creste si in locuri partial umbrite. Se preteaza de asemenea pentru cresterea pe terase si balcoane, in recipiente generoase unde va parfum locul cu frunzele sale.

monarda

Este esential insa ca la orele amiezii sa protejati planta de lumina puternica a soarelui. Udati cu regularitate menta indiana pentru a evita uscarea radacinilor. Pamantul uscat nu este tolerat de Monarda, mai ales daca e plantata in ghiveci.

Inmultirea se face prin butasi, divizarea tufelor sau seminte. Semintele se seamanare in interior, la inceputul primaverii in rasadnite. Cand rasadul are 2-3 frunzulite se repica afara dupa ce in prealabil a fost aclimatizat. De abia in toamna sau primavara urmatoare tinerele plante vor fi plantate la locul definitiv, la cca 50 cm distanta. Pamantul trebuie fertilizat in fiecare an, primavara.

monarda

Pentru iarna, planta trebuie taiata chiar deasupra solului. Pentru a o revigora, este bine sa o taiati si sa o separati o data la doi ani.

 

V-ar putea interesa si:

Totul despre plantarea Daliilor

Regina noptii- intre florile parfumate si florile colorate

Dicentra, Cerceii doamnei din gradina


 

Ce folosim: ingrasaminte lichide sau ingrasaminte solide

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.