Mixandra – parfumata, colorata in gradini si jardiniere

mixandre si micsunele

Mixandra (Matthiola incana) se afla printre preferatele gradinarilor. O recomanda florile cu un parfun discret, colorate in nuante diferite de roz, rosu, alb, violet, galben. Infloreste mult, de la inceputul verii, pana toamna tarziu. Indepartati florile trecute pentru a stimula inflorirea.

Tulpina, care ajunge pana la 80 de cm ianltime, este acoperita cu puf cenusiu. La baza este lignificata, iar in partea de sus se ramifica. La fel si frunzele, colorate in verde, sunt pubescente.

Desi sunt cultivate cu precadere in gradina, Mixandrele pot creste foarte bine si in jardiniere. Daca le cultivati in ghiveci ar trebui sa mentineti pamantul mereu umed, dar sa nu balteasca apa.

Sunt plante perene insa in regiunile reci se cultiva ca si plante anuale. Desi s-au adaptat in diverse zone, cu conditii climatice de la seceta la frig, Mixandrele vor muri la geruri puternice.

Ingrijirea florilor. Plantati Mixandrele intr-un sol fertil, bogat in humus, bine drenat. Alegeti un loc insorit, dar tineti cont de faptul ca planta nu suporta caldurile excesive. Ea creste si infloreste frumos in conditii de temperaturi moderate.

Mixandra se inmulteste prin seminte. Ele se seamana in februarie-martie in locuri adapostite. In conditii optime de temperatura, in jur de 20 de grade, germineaza in 10 zile de la semanat. Dupa o luna si jumatate rasadurile se repica. Incepand cu sfarsitul lunii aprilie rasadurile se pot planta in gradina.

Specialistii au creat hibrizi, unii dintre ei avand o crestere foarte rapida. Altii au flori involte, foarte decorative. Totusi, seminte vor face doar plantele cu flori simple.

sursa foto: pinterest.com

 

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Lobelia, de mare efect in ghivece suspendate

Cum se inmultesc Clopoteii de gradina (Campanula)

Floarea de piatra infloreste numai daca e soare afara


 

VIDEO: 7 plante care fac radacini usor in apa

 

Trimite unui prieten :)

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.