Mituri despre suculente – ce e real si ce nu

plante suculente

Plantele suculente sunt la moda, le gasim peste tot in florarii, targuri sau direct la producatori. Oferta e variata, de la forme la culori si flori. Pot fi crescute in gradina dar si in casa, in functie de specie. Nu sunt greu de ingrijit, dar tineti cont cand le luati ca ele sunt diferite de toate celelalte plante pe care le aveti. 

plantele suculente

Suculentele si cactusii sunt la fel

Se intampla de multe ora ca suculentele si cactusii sa fie bagati ina aceeasi categorie, a plantelor grase. Sa ne gandim numai la Crassula, Euphorbia, Sempervivum, Echeveria, Aeonium, Sedum sau Haworthia. Ele nu au de-a face cu cactusii. E drept ca majoritatea cactusilor sunt suculente, dar nu toti. 

Plantele suculente sunt foarte rezistente

Adevarat. Majoritatea suculentelor sunt plante foarte rezistente, dar nu toate. Si desigur, chiar si cele mai rezistente au nevoie de ingrijire adecvata. Pentru cultivarea lui in gradina sunt recomandate cele mai rezistente specii care apartin, in primul rand, genurilor Sedum si Sempervivum.

Ingrijirea florilor. Asa cum spuneam, suculentele sunt plante rezistente, multe dintre ele pot tolera diverse condiții climatice. Prefera insa un climat insorit si cu umiditate ridicata in aer. O iarna geroasa poate ingheta planta, iar umiditatea ridicata din sol poate duce la putrezirea radacinilor.

Plantele suculente trebuie cultivate in plin soare

Nu toate plantele suculente au nevoie de lumina directă a soarelui. Expunerea directa in prima parte a zilei este suficienta pentru cele mai multe dintre ele, umbra la orele fierbinti ale amiezii este recomandata in cazul suculentelor. Prea mult soare poate afecta frunzele care se pot arde. E drept ca in lipsa luminii suficiente suculentele cu frunze colorate in rosu, portocaliu sau maroniu isi pierd din farmec si pigmenti si devin verzi. Despre cum influenteaza lumina culoare si forma plantelor suculente aveti detalii aici

Suculentele trebuie plantate in nisip

Fals. Suculentele au nevoie de un drenaj foarte bun al apei pentru ca in caz contrar mor, dar s-ar putea ca nisipul sa nu fie cea mai buna optiune. Nisipul poate drena excesiv. Cand apa patrunde in nisip este filtrata rapid si planta primeste foarte putina apa. Utilizarea unui sol special pentru suculente si cactusi este o solutie cu mult mai buna. 

Plantele suculente cresc bine in terarii

Am lasat la final acest aspect pentru ca in ultima vreme am vazut foarte multe mini-terarii cu suculente in magazine. Dincolo de faptul ca sunt foarte decorative atunci cand la cumparam, trebuie sa fim foarte atenti la anumite aspecte, altfel planta va muri. 

Plantele suculente au nevoie de aer proaspat si ventilatie. Asigurati-va ca mini-terariul ofera aceste conditii. Daca este complet inchis se va face umiditate excesiva si va aparea inevitabil mucegaiul care poate duce la putrezirea radacinilor. 

VIDEO AICI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.