Mirabilis – planta care infloreste cand afara e nor

Mirabilis vine tocmai din America de Sud si are o particularitate pe care nu multe plante o au: infloreste atunci cand afara e nor. Florile se deschid de obicei in jurul orei 4 dupa amiaza, de aici si denumirea populara de Floarea de la ora 4.

I se spune si Barba-imparatului, dar originea acestei dunumiri nu este cumoscuta inca.

Mirabilis este o planta perena, dar la noi este tratata drept anuala pentru ca nu supravietuieste iarna in gradina.
Ingriirea florilor. Planta creste incet si de obicei infloreste in a doua parte a verii. La inceput se deschid putine flori, dar mai tarziu se deschid cu zecile.

Cititi si 5 moduri in care Luleaua turcului se inmulteste

Culorile sunt un vis: nuante diferite de rosu, roz, galben, alb sau bicolore. Uneori poate produce flori de mai multe culori pe o singura tulpina. Florile sunt tubuloase, asemanatoare celor de Zorele, dar mai mici. Infloresc pana toamna tarziu, sunt placut si discret parfumate.

Prefera solurile argiloase, fertile, profunde. Poate fi plantata in locuri insorite sau semiumbrite si suporta o uscaciune moderata. Are o nevoie medie de apa. Pentru o crestere viguroasa si o inflorire abundenta, se fertilizeaza o data sau de doua ori pe luna.

Cititi si Cum inradacinam mai repede plantele

Mirabilis se inmulteste prin seminte, semanate direct la locul de decor, spre sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, in cuiburi sau randuri. Semintele seamana cu boabele de piper. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este 18–20 grade. Acoperiti usor semintele cu pamant pentru rasaduri sau vermiculit. In functie de soi, plantutele pot aparea intr-o saptamana sau in 3 saptamani.

Se poate inmulti si prin tuberculi, o modalitate care insa nu e practicata in Romania. Radacinile tuberizate se scot toamna dupa primul inghet si se depoziteaza peste iarna in turba sau nisip umed intr-un loc intunecat si racoros. Primavara, tuberculii pot fi taiati pentru a-i inmulti. Fiecare bucata trebuie sa contina cel putin doi ochi.

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

 

V-ar putea interesa si:

Thunbergia sau Suzana cu ochi negri 

10 plante de gradina care infloresc toata vara

Astilbe, pentru o gradina de efect

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.