Macul albastru de Himalaya, cel mai frumos dintre maci

Macul albastru de Himalaya (Meconopsis betonicifolia sau Meconopsis baileyi) este de o frumusete rara. Are flori albastre care incanta privirea de la inceputul pana la sfarsitul verii. E o planta de gradina, cresteti-o in grupuri compacte pentru un efect senzational. Trebuie amplasata la umbra sau semiumbra, intr-un sol umed pentru ca in zonele de origine traieste la altitudini mari, intr-o clima umeda, cu veri racoroase si aer proaspat.

Ingrijirea florilor. Este o planta perena, care rezista la gerul de la noi din tara. Problemele mari pentru Macul albastru de Himalaya apar vara, nu iarna. Temperaturile caniculare si poluarea ii pot fi fatale. Prin urmare cultivati-l in locuri umbrite sau semiumbrite, sub copaci, de preferinta conifere. Prefera solurile bogate si usor acide. Adaugati la plantare compost si turba acida din abundenta. Atunci cand solul devine alcalin florile se decoloreaza avand nuante de roz-violet. Puteti mulci solul pentru a mentine umiditatea. Nu lasati niciodata pamantul sa se usuce pentru ca planta va muri.

In verile cu temperaturi caniculare udati chiar de mai multe ori pe zi. In timpul sezonului de crestere Macul albastru de Himalaya trebuie fertilizat cu regularitate pentru a inflori. Indepartati florile ofilite pentru a da posibilitatea plantei sa faca altele.

Daca i se asigura conditiii prielnice, Macul albastru de Himalaya va creşte de la an la an din ce în ce mai mare. Cand tufa este suficient de dezvoltata, dar nu mai devreme de 5 ani, o puteti diviza. Atentie mare la radacini care sunt firave si pot fi afectate in momentul in care faceti aceasta operatie. Chiar daca necesita o atentie sporita, inmultirea prin divizarea tufei este cea mai sigura.

Specialistii nu recomanda inmultirea prin seminte pentru ca germinarea este dificila si de lunga durata. Unele plantute pot aparea si dupa doua luni. Daca totusi va incumetati sa plantati semintele, mai intai trebuie sa le tineti la rece. Timp de o luna vor sta intr-un servetel ud, in frigider. Dupa aceea puteti sa le insamantati. Pentru ca sunt foarte mici, nu le acoperiti cu pamant, trebuie doar sa le presarati pe substrat si sa apasati usor ca sa adere. Recipientul il puneti la lumina, dar nu in soare direct. Pulverizati permanent si nu lasati substratul sa se usuce. Atentie si la temperatura, semintele germineaza la 18 grade.

sursa foto: ro.pinterest.com

V-ar putea interesa si:

Macul: de la mov la rosu aprins si roz pal

Divizarea tufei – cand si cum se realizeaza corect

Cate seminte pui la germinat intr-un ghiveci


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.