Lisianthus, vedeta florariilor, poate fi crescuta si acasa

Lisianthus e cunoscuta mai degraba ca floare taiata, cu ea se realizeaza buchete superbe. E specia cu cea mai rapida ascensiune in sortimentul florilor taiate.
Este o specie perena, pe care puteti incerca sa o cresteti acasa. Intr-o prima faza, planta creste ca o rozeta de frunze, iar mai tarziu formeaza una sau mai multe tulpini florale.
La prima vedere, floarea de Lisianthus seamana cu un trandafir. Are la fel ca si acesta florile pe tipul 5, in culori variate, dispuse in varful ramificatiilor tulpinii. Asemenarile se opresc insa aici.
Florile de Lisianthus pot fi intalnite in nuante diferite de alb, albastru, roz, violet si pot fi unicolore sau bicolore, cea mai intalnita combinatie fiind alb cu violet si alb cu roz. La deschiderea maxima, dimensiunile corolei pot atinge 9 cm lungime si 8 cm diametru. De la semanatul semintelor la primele flori sunt necesare in medie 6 luni. Plantele sunt capabile sa produca un al doilea val de inflorire dupa alte doua luni.
Daca nu taiati tijele florale, dupa trecerea florilor vor aparea capsule cu seminte foarte mici.
Lisianthus este o planta foarte sensibila in ceea ce priveste temperatura, iar specialistii au stabilit anumite praguri care trebuie atinse in diferite faze de crestere. Daca nu sunt respectate, planta nu va produce tije florale si se va limita la rozeta de frunze.
Astfel, semintele germineaza la 20–25 grade. Pentru cresterea rasadurilor in prima faza sunt necesare 21–24 grade ziua si 15–18 grade noaptea. In faza de crestere intensa si inflorire temperaturile optime sunt de 16–18 grade ziua si 10–12 grade noaptea.
Semintele de Lisianthus germineaza la lumina. Pentru a pastra mai bine umiditatea semanaturilor, acestea se acopera cu plastic – folie de polietilena care permite patrunderea luminii. Pe toata durata dezvoltarii, planta are nevoie de lumina multa.
Plantele de Lisianthus sunt foarte sensibile atat la excesul cat si la insuficienta apei. Substratul se va mentine permanent reavan prin udari dese si cu cantitati mici de apa. Umiditatea atmosferica trebuie mentinuta la un nivel moderat.
Substratul de cultura trebuie sa fie usor, bine drenat, cu toleranta mare in privinta pH-ului, de la 5,7 la 7,0.
Lisianthus este o planta destul de sensibila la boli. Plantele pot fi afectate de putregaiul cenusiu, albirea frunzelor, fuzarioza si putregaiul tulpinii.
Sursa imagini: www.flowermeaning.com, www.danisaflowers.com
V-ar putea interesa si:
Cocotierul nu face fructe, dar creste foarte frumos
Bananierii pot ierna in gradini
Cycas, spectaculos in locuinte si pe terase