Lipsa calciului la plante – cauze si remedii

Calciul este un element de baza in nutritia plantelor. In lipsa calciului plantele nu se mai dezvolta pentru ca el este necesar in principal tesuturilor de crestere – de la varful plantelor pana la varful radacinilor.
Ingrijirea florilor. Calciul e implicat in procese esentiale cum ar fi circuitul apei in planta dar si al sarurilor esentiale. Pentru ca este un element care asigura rezistenta mecanica a tesurilor si turgescenta celulara, calciul ajuta planta in perioadele caniculare de stres hidric.

Calciul nu este mobil in planta, el ramane fixat in peretii celulelor. Asta inseamna ca necesarul de calciu trebuie asigurat permanent intr-o forma accesibila plantei, prin intermediul udarilor.
Cititi si De ce nu infloresc plantele si arata nesanatos
In cantitate suficienta, calciul asigura o culoare pronuntata florilor si fructelor pentru ca este implicat in producerea pigmentilor.
Cum se manifesta lipsa calciului
- cresterea se opreste
- plantele se rasucesc si in caz de deficienta severa mor
- frunze raman mici, distorsionate, incretite si cu forma de cupa
- apare cloroza pe marginea frunzelor
- frunzele apicale la unele specii se incretesc
- avortarea florilordezvoltarea incompleta a semintelor
CAUZE
Temperaturile ridicate corelate cu lipsa apei determina aparitia lipsei calciului. De asemenea, umiditatea ridicata care are drept consecinta o rata scazuta a transpiratiei poate duce la o carenta de calciu.
Cititi si Cand si cum se taie Dipladenia Mandevilla)
Salinitatea ridicata scade cantitatea de apa absorbita de plante si prin urmare scade si cantitatea de calciu care poate ajunge la planta.
REMEDII
Folosirea fertirigarilor asigura plantelor cantitatea necesara de apa si de calciu necesara, daca azotatul de calciu – forma accesibila plantelor – este introdus in apa de udare. Sistemul cel mai eficient este irigarea prin picurare.
Cititi si Cum alegem cel mai bun ghiveci pentru orhidee
Fertilizari foliare cu azotat de calciu in perioadele de canicula cand soarele este foarte puternic. Intervalul de aplicare recomandat de specialiste este de 3-5 zile.
In cazul solurilor acide trebuie facute amendamente cu carbonat de calciu, in functie de pH ul initial.
Ne gasiti si pe:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/ingrijireaflorilor/
TWITTER: https://twitter.com/florilemele
Toate informatiile despre flori sunt pe www.ingrijireaflorilor.ro