Liliacul transilvan, mai putin cunoscut, dar mai spectaculos decat cel clasic

Liliacul transilvan (Syringa josikea) este intalnit si sub numele de liliacul carpatin. Mult mai putin cunoscut decat specia clasica Syringa vulgaris, Liliacul transilvan este o specie care creste spontan, in muntii din tara noastra.
Arbustul are o crestere spectaculoasa, ajunge pana la 4 metri inaltime si alti 3 in diametru.
Florile sunt foarte parfumate, de culoare alba, roz sau lila, tubuloase, ceva mai lungi decat la liliacul comun. Infloreste in luna mai.
Fiind un arbust foios, Liliacul transilvan isi pierde frunzele iarna, dar va infrunzi la fel de frumos in primavara urmatoare. Frunzele lui sunt mai lunguiete decat cele ale liliacului comun, care au forma de inima.
Cititi si Bidens infloreste neincetat 7 luni in gradini si jardiniere
Ingrijirea florilor. Plantati-l intr-un loc insorit sau cu umbra partiala pentru a inflori frumos. Nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste solul, se adapteaza bine in aproape toate tipurile. Tineti insa cont, atunci cand ii faceti loc in gradina, ca va creste destul de mult in dimensiuni in cativa ani.
Cititi si Ciupirea plantelor – cand si cum se face
Vara si primavara Liliacul transilvan trebuie udat abundent, mai ales in perioadele secetoase.
Puteti sa il cresteti si in vase mari, pe terase si balcoane. In acest caz, trebuie sa aveti graja sa protejati ghiveciul peste iarna pentru ca este pericol ca radacinile sa inghete.
Duceti ghiveciul intr-ul loc adapostit sau inveliti-l.
Liliacul transilvan poate fi lasat sa se dezvolte ca si tufa sau poate fi tuns si dirijat in forma de pom. Cu cat veti incuraja dezvoltarea lastarilor tineri, cu atat veti avea mai multi ciorchini cu flori.
sursa foto: bilob.cz, about-garden.com, gobotany.newenglandwild.org
V-ar putea interesa si:
Taiati corect liliacul si va face cascade de flori
Weigela, arbustul potrivit pentru gradinarii cu timp putin
Iasomia, parfum ametitor de vara
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Philodendron bipinnatifidum, urias si spectaculos in acelasi timp