Legenda de Florii, plantele sfinte ale zilei

maslin florii

Salcia, maslinul sau finicul sunt plantele vedeta in Duminica de Florii. De aceste plante se leaga evenimente crestine foarte puternice. Duminica Floriilor marcheaza intrarea Domnului in Ierusalim. Iisus a fost intampinat cu flori, cu ramuri de maslin si de finic de mii de oameni. Finicul este numele popular dat curmalului, Phoenix dactylifera.

Exista si ipoteza conform careia sarbatoarea se numeste asa datorita suprapunerii ei cu o alta festivitate in care era celebrata zeita romana a florilor, Flora. Aceasta era venerata prin ramuri inverzite, simbolizand renasterea naturii.

Ingrijirea florilor. In Romania, de Florii crestinii duc la biserica ramurele tinere de salcie. Potrivit unei legende, salcia s-ar fi facut punte peste un rau pentru Maica Domnului, ajutand-o sa isi continue drumul. Drept multumire, Fecioara Maria a daruit sfintenie salciei.

Ramurelele de salcie se duc la biserica pentru a fi sfintite de preoti, apoi sunt puse la icoane, ca sa-i pazeasca pe cei din casa de boli si nenorociri.

De asemenea, crengutele se prind in tocul usii ca sa protejeze casa. I se atribuie salciei in aceasta zi puterea pe care o are busuioc, aceea de prevesti ursitul. In unele zone din tara, crengutele sunt puse inainte de culcare sub perna de catre fetele mari pentru a se marita in acel an.

Ele se agata de ramurile pomilor fructiferi sau ale vitei de vie, pentru ca acestea sa rodeasca mult. Si tot traditia spune ca daca pe pui langa stup acesta va fi binecuvantat cu albine.

Floriile marchează si inceputul Saptamanii Patimilor, care se sfarseste o data cu sarbatoarea Invierii Domnului.
In popor exista credinta ca vremea de Florii anticipează prognoza pentru Ziua de Paste.



Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.